Категорія
Новини
Дата

Швеція закрила розслідування підриву «Північних потоків»

Прокуратура Швеції закрила розслідування підриву газопроводів «Північний потік» та «Північний потік – 2». Про це йдеться у повідомленні відомства 7 лютого.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідчі дійшли висновків, що більше немає причин продовжувати попереднє розслідування, тому що інцидент не підпадає під юрисдикцію судових органів Швеції, йдеться у повідомленні. 
  • Попереднє розслідування мало визначити, чи були причетні піддані Швеції до підриву та чи використовувалася шведська територія для цього диверсійного акту, що могло б поставити під загрозу безпеку та інтереси країни. У підсумку слідчі дійшли негативних висновків щодо обох цих питань.
  • Прокуратура заявила, що розслідування було систематичним і комплексним, включало, зокрема, вивчення ситуації з морським рухом у момент інциденту, обстеження місця злочину, низку допитів, співпрацю з іншими органами влади Швеції, з різними країнами, особливо з Німеччиною та Данією.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Спецслужби Швеції дійшли висновку, що інцидент на газопроводах міг бути диверсією. Данія та Німеччина продовжують розслідування за фактом вибухів.

Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні