Категорія
Новини
Дата

Сімʼя Медведчука позбулася контролю над шістьма підприємствами. Серед них підсанкційний завод у Росії, – «Схеми»

Родина народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука позбулася шести підприємств у РФ, задіяних у нафтопереробці та нафтопродажу. Серед них Новошахтинський завод нафтопродуктів, який потрапив під українські санкції, пишуть «Схеми».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

 Ключові факти

  • За даними реєстру юридичних осіб РФ, 5 квітня 2021 року російська компанія «Юг Энерго» змінила власників. Її, відповідно до декларації Віктора Медведчука, контролювала дружина Оксана Марченко.
  • Тепер часткою в 93% володіє російська «Петон інвест технолоджі». Це дочірня компанія «Науково-дослідного проєктного інституту нафти та газу «Петон», який є підрядником «Газпрому». 
  • Згідно з російським реєстром юридичних осіб, власниками «Петону» є двоє громадян РФ. Частку у 80% контролює бізнесмен та науковець із Уфи Ігор Мнушкін, який заснував компанію 1990 року. Частка у 20% у 2017 році відійшла Андрію Гранкіну. 
  • Оскільки «Юг Энерго» є материнською компанією нафтопереробного бізнесу умовної групи НЗНП, родина Віктора Медведчука втратила контроль ще над п’ятьма підприємствами. Ідеться про ТД «НЗНП» (компанія займається продажем нафтопродуктів), «Югтранс-НЗНП» (компанія-перевізник), «НЗНП Інжиніринг» (будівельна і проєктувальна компанія), «Роузвуд Шиппінг» (компанія-перевізник) та «Новошахтинський завод нафтопродуктів». Останній, за даними Ради нацбезпеки і оборони України, постачав нафтопродукти в ОРДЛО.
  • При цьому родини нардепа Медведчука й Тараса Козака продовжують володіти компанією «НЗНП Трейд», яка в сумнівному конкурсі отримала право видобувати нафту на Гавриківському родовищі в Ханти-Мансійському окрузі.
  • Засновниками «НЗНП Трейд» залишається цивільна дружина Тараса Козака Наталія Лавренюк (25%), «Ренессанс» Оксани Марченко (61%) і «Финконсалтпро» (14%).

Контекст

В останні місяці на засіданнях РНБО ухвалили низку рішень щодо санкцій. Так, 2 лютого президент Володимир Зеленський увів санкції проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука – «112 Україна», NewsOne, ZIK. 19 лютого РНБО включила до санкційного списку вісім осіб і 19 компаній через фінансування тероризму. Зокрема, Медведчука, його дружину Оксану Марченко та її подругу Наталю Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною нардепа Козака. Також під санкції потрапили компанії, зареєстровані на території Росії, Молдови та Португалії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні