Категорія
Новини
Дата

Синхронізація систем завершена. Україні дозволили збільшити імпорт електроенергії з Європи до 1700 МВт

Європейське енергетичне обʼєднання ENTSO-E визнало, що НЕК «Укренерго» виконала ключові технічні заходи для постійної синхронізації української та європейської енергосистем. Імпортну потужність в Україну збільшено з 1200 до 1700 МВт. Таке рішення ухвалили 28 листопада на засіданні у Брюсселі оператори континентальної Європи, повідомив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Українська енергосистема повністю відповідає технічним вимогам ENTSO-E, а потужність, яку Україна може імпортувати з Європи, збільшилася до 1700 МВт, написав Кудрицький на своїй сторінці у Facebook.
  • «Процес синхронізації української та європейської енергосистем повністю завершено», – наголосив він.
  • ENTSO-E збільшило на 500 МВт технічну можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови – до 1700 МВт.
  • Рішення було прийнято європейськими операторами після відповідних досліджень безпечної та стабільної синхронної роботи української та європейської енергосистем, зазначив голова «Укренерго».

Контекст

Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року. З 30 березня того ж року було відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови. 7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

Для того, щоб перейти з екстреної на постійну синхронну роботу з ENTSO-E, «Укренерго» мало завершити виконання всіх технічних умов, які було погоджено з європейськими партнерами ще у 2017 році.

За даними «Укренерго», 28 листопада імпорт електроенергії здійснюється у вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 1358 МВтгод, з максимальною потужністю в окремі години до 559 МВт. Технічно можлива максимальна потужність до сьогодні становила 1200 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні