В Україні через похолодання зафіксовано стрибок споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго» /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

В Україні через похолодання зафіксовано стрибок споживання електрики, в енергосистемі дефіцит – «Укренерго»

Shutterstock

У середу, 22 листопада, в енергосистемі зафіксовано дефіцит електроенергії, повідомляє «Укренерго». Прогнозується, що у вечірні години він може збільшитися, українців закликають ощадливо споживати електрику.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Основними причинами дефіциту є збільшення споживання через похолодання, підвищена аварійність блоків електростанцій та недостатність обсягів імпорту електроенергії з ЄС.
  • Наразі «Укренерго» шукає можливості покриття дефіциту. Українців закликали ощадливо споживати електроенергію протягом доби. 
  • У вівторок, 21 листопада, середньодобова температура була на 5,8°C нижче, ніж у тиждень тому, 14 листопада. Вечірній максимум споживання електроенергії вчора був на 9% вищим, ніж 14 листопада.с
  • Експорт 22 листопада здійснювався у нічні години мінімального споживання до Словаччини та Румунії. Загальний обсяг 720 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 200 МВт.
  • Сьогодні імпорт електроенергії здійснюється у денні та нічні години зі Словаччини, Румунії та Молдови обсягом 2 707 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 507 МВт.

Контекст

В Україні відбувалася наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Очікувалось, що енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві у вересні. 

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, який був минулої зими, заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes Денис Шмигаль. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО; у Росії поменшало ракет; проведено ремонтну кампанію; захист енергооб’єктів; робота з міжнародними партнерами; достатня кількість енергоресурсів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні