Категорія
Новини
Дата

«Ситуація контрольована». Україна створила першу військову комендатуру на території РФ

2 хв читання

Збройні сили України продовжують наступальну операцію у Курській області РФ і вже створили першу військову комендатуру, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час доповіді президенту Володимиру Зеленському. Українські сили просунулися на різних напрямках на 0,5-1,5 км від початку доби.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • На території Курської області завершено пошук і знищення противника в населеному пункті Суджа та трьох інших населених пунктах.
  • «Для підтримання правопорядку і забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях створено військову комендатуру, призначено її керівника – генерал-майора Едуарда Москальова», – сказав очільник ЗСУ.
  • Із початку поточної доби українські війська просунулися на різних напрямках на 0,5-1,5 км і відбили три атаки противника.
  • Загалом від початку операції на території Курської області ЗСУ просунулись на 35 км.
  • «Взято під контроль 1150 кв. км території, 82 населених пункти. Загалом ситуація контрольована», – заявив він.

Контекст

Збройні сили України 6 серпня перейшли кордон із Росією та здійснили наступ у Курській області. Згодом стало відомо, що ЗСУ нібито взяли під контроль газовимірювальну станцію «Суджа» у Курській області РФ.

За словами виконувача обов’язків губернатора Курської області РФ Олексія Смірнова, станом на 12 серпня 28 населених пунктів області перебували під контролем ЗСУ. У Росії заявили, що евакуювали понад 133 000 людей із прикордонних районів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що операції ЗСУ у Курській області є суто безпековим питанням для України, яке передбачає звільнення прикордоння від російських військових. Зокрема, через те, що з цих районів російська армія завдавала ударів по Сумщині.

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що Росія та Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, незважаючи на те, що поблизу ключового транскордонного транзитного пункту палива продовжуються бойові дії. Обидві сторони не мають наміру припиняти постачання газу через газоприймальну станцію «Суджа» в Курській області Росії.

14 серпня в Офісі президента обговорювали можливість створення військових комендатур у РФ. За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, військові у цілях самооборони сформували «буферну (санітарну) зону» на території Курської області. Також силами українських військових планується відкриття гуманітарних коридорів між Сумською та Курською областями для евакуації цивільних осіб і в бік України, і в бік Росії, повідомила віцепремʼєр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд