Категорія
Новини
Дата

Військові комендатури, захоплення Суджі та «буферна зона». Підсумки наради в ОП щодо наступу ЗСУ в Курській області (оновлено)

2 хв читання

Збройні сили України продовжують наступальну операцію у Курській області РФ і просунулися на різних напрямках на 1-2 км від початку доби, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський під час доповіді президенту Володимиру Зеленському. Також президент обговорив із представниками уряду створення військових комендатур і «буферної зони» на території РФ.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Сирського, ЗСУ завершили знищення противника в населеному пункті Суджа, де розташована однойменна станція, яка є частиною останньої трубопровідної ланки, що залишилася, якою російський газ надходить до Європи через Україну. 
  • із початку доби ЗСУ взяли в полон понад 100 російських військовослужбовців у Курській області. Зеленський подякував Сирському за поповнення обмінного фонду.
  • Оновлено. В Офісі президента відбулася ще одна нарада Зеленського із Сирським та представниками уряду щодо ситуації в Курській області. На ній обговорили питання безпеки, гуманітарної допомоги та створення за необхідності військових комендатур.
  • За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, військові у цілях самооборони сформували «буферну (санітарну) зону» на території Курської області. Він додав, що у «буферній зоні» повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів.
  • Також силами українських військових планується відкриття гуманітарних коридорів між Сумською та Курською областями для евакуації цивільних осіб і в бік України, і в бік Росії, повідомила віцепремʼєр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.
  • Очільник МВС Ігор Клименко доповів про гуманітарні аспекти сприяння Силам оборони України та забезпечення безпеки у прикордонних громадах України, а також у відповідних районах Курської області. 

Контекст

Збройні сили України 6 серпня перейшли кордон із Росією та здійснили наступ у Курській області. Згодом стало відомо, що ЗСУ нібито взяли під контроль газовимірювальну станцію «Суджа» у Курській області РФ.

За словами виконувача обов’язків губернатора Курської області РФ Олексія Смірнова, станом на 12 серпня 28 населених пунктів області перебували під контролем ЗСУ. У Росії заявили, що евакуювали понад 133 000 людей із прикордонних районів.

12 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на Ставці верховного головнокомандувача повідомив, що ЗСУ контролюють орієнтовно 1000 кв. км території РФ і продовжують наступальну операцію в Курській області.

Президент Володимир Зеленський заявив, що операції ЗСУ у Курській області є суто безпековим питанням для України, яке передбачає звільнення прикордоння від російських військових. Зокрема, через те, що з цих районів російська армія завдавала ударів по Сумщині.

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела писало, що Росія та Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, незважаючи на те, що поблизу ключового транскордонного транзитного пункту палива продовжуються бойові дії. Обидві сторони не мають наміру припиняти постачання газу через газоприймальну станцію «Суджа» в Курській області Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд