Категорія
Новини
Дата

Виробник шоколаду Milka і печива Oreo стикнувся з бойкотом в скандинавських країнах через бізнес в РФ

Американська компанія з виробництва кондитерських виробів, продуктів харчування та напоїв Mondelez International зіткнулася зі зростаючим корпоративним бойкотом у скандинавському регіоні через її присутність у Росії, пише Reuters. Компанія попросила про зустріч з урядом Норвегії, щоб захистити свій місцевий бізнес. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виробник зіткнувся з негативною реакцією північних країн через свій російський бізнес. Авіакомпанії SAS і Norwegian Air, залізнична група SJ, мережа готелів Strawberry, роздрібна мережа Elkjop, судноплавна група Fjord Line та Норвезька футбольна асоціація були серед тих, хто оголосив останніми днями про припинення продажу продукції Mondelez.
  • Світовий виробник снеків, виробник Oreo, Toblerone, шоколаду Milka й десятків інших брендів має значну присутність у Норвегії та Швеції через своїх місцевих виробників шоколаду Freia та Marabou.
  • Хоча деякі західні компанії продали свої російські активи після вторгнення Москви в Україну минулого року, інші, як Mondelez, залишилися, незважаючи на опір співробітників із інших країн.
  • Скандинавські компанії заявили, що їхнє рішення припинити продаж продукції Mondelez засноване на оголошенні цього року Національного агентства з запобігання корупції України про внесення виробника снеків до чорного списку.
  • Coop Norge, другий за величиною роздрібний продавець продуктів харчування в Норвегії, повідомив у суботу, 10 червня, що звертатиметься за порадою до уряду Норвегії, перш ніж приймати будь-які рішення.
  • Компанія Mondelez заявила, що намагатиметься зустрітися з відповідними держорганами, щоб пояснити свою позицію, додавши, що вона не продавала продукцію російського виробництва в Норвегії.
  • Mondelez визнала, що підтримує «обмежену» діяльність у Росії, призупинивши інвестиції та рекламу, і засудила війну. «Mondelez International дотримується всіх політичних рішень і санкцій та продовжуватиме розглядати необхідні коригування операцій, щоб забезпечити повне дотримання», – додали в компанії.

Контекст

Після російського вторгнення в Україну співробітники Mondelez в Балтійському регіоні, що охоплює Литву, Латвію та Естонію, надіслали петицію генеральному директору компанії Дірку Ван де Путу з проханням припинити весь бізнес у Росії.

Наприкінці травня НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни Mondelez International.

На російському ринку компанію представляє ТОВ «Мон’дэлис Русь», яка має три заводи: фабрику «Большевик», яка випускає печиво «Юбилейное», OREO, «Медвежонок Барни» та крекери TUC, виробництво в Покрові (шоколад Alpen Gold, «Воздушный», Milka й батончик Picnic), завод у Великому Новгороді (жувальна гумка Dirol і льодяники Halls). 

За підсумками минулого 2022 року прибуток російського філіалу Mondelez International склав $339 млн, виручка – понад $1 млрд. Бюджет РФ компанія поповнила на понад $61 млн податків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні