Категорія
Новини
Дата

Acer продовжував постачати компʼютерне обладнання до Росії, попри заяви про призупинення бізнесу в країні – Reuters

Тайванський виробник компʼютерів Acer поставив до Росії компʼютерного обладнання на суму не менше $70,4 млн у період з 8 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року, згідно з даними митниці, з якими ознайомилося агентство Reuters. Раніше виробник обіцяв призупинити свою діяльність у РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дії Acer різко контрастують із діями ключових західних конкурентів, таких як Dell та HР, які припинили постачання в лютому та квітні 2022 року відповідно після повномасштабного вторгнення РФ до України. 
  • Документи показують, що обладнання виробництва Acer поставлялося до Росії як через 100% дочірню компанію Acer, зареєстровану в Швейцарії, так і через низку служб доставки на замовлення цієї дочірньої компанії.
  • Зазначається, що поставки були надіслані за межі Тайваню, тож вони не порушували санкції Тайбею проти Росії. Вони також не стосувалися предметів, на експорт яких на момент вивезення діяв режим санкцій Швейцарії, аналогічний санкціям Європейського Союзу.
  • Відповідаючи на питання про подальший експорт до Росії через швейцарську дочірню компанію Acer Sales International SA, тайванська компанія Acer заявила, що «суворо дотримується міжнародних правил і торговельного законодавства щодо експорту до Росії».
  • Компанія додала, що швейцарська дочірня фірма «не постачала ноутбуки або настільні компʼютери до Росії з 8 квітня минулого року», але вона поставила на російський ринок «обмежену кількість дисплеїв та аксесуарів для повсякденного використання цивільними особами, забезпечуючи при цьому дотримання міжнародних санкцій». 
  • Acer не повідомила, чому продовжує постачати свої товари до Росії, незважаючи на те що заявила про припинення там своєї діяльності.
  • Дані російської митниці показують, що в період з 8 квітня 2022 року до 31 березня 2023 року в Росію було ввезено не менше 744 партій продукції Acer порівняно з 3735 партіями роком раніше на загальну суму $244,3 млн. Згідно з даними, у грошовому вираженні постачання впали на 71,1%, при цьому основна частина постачання припадає на ноутбуки та монітори ПК.

Контекст

8 квітня минулого року компанія заявила, що «у звʼязку з останніми подіями Acer прийняла рішення призупинити свій бізнес у Росії».

Водночас джерело повідомило Reuters, що продукція Acer, у тому числі монітори для ПК і ноутбуки, продовжували поставлятися до Росії після квітня 2022 року.

Швейцарські санкції, як і санкції ЄС, дозволяли експорт ноутбуків та компʼютерних компонентів до Росії до 16 грудня 2022 року. Після цієї дати постачання нових заборонених товарів Acer до Росії зі Швейцарії не здійснювалося. Компанія повідомила Reuters, що, можливо, імпортери в Росії отримували пристрої Acer із третіх країн.

Основним постачальником обладнання Acer у Росію минулого року була фірма Acer Sales International SA, зареєстрована у місті Біоджо південного італомовного кантону Швейцарії.

Постачання показують, що, незважаючи на міжнародні санкції, спрямовані на обмеження доступу росіян до технологій та обладнання, товари іноземного виробництва залишаються доступними для споживачів.

Минулого року Ericsson запідозрили у постачанні до РФ обладнання, яке можна використати з військовою метою, у компанії все заперечували.

Одяг бренду Gap продовжував надходити до Росії, попри оголошення компанії про припинення постачання. Звіти російської митниці показали, що франчайзі Gap у Москві отримав 1585 партій одягу, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні