Слідом за Morgan Stanley та Barclays. Goldman Sachs знизив рейтинг акцій Tesla після їхнього стрімкого зростання /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Слідом за Morgan Stanley та Barclays. Goldman Sachs знизив рейтинг акцій Tesla після їхнього стрімкого зростання

Shutterstock

Акції Tesla торгувалися зі зниженням на початку торгів у понеділок, 26 червня, після того, як Goldman Sachs став останньою фірмою з Уолл-стріт, що знизила свій рейтинг акцій виробника електромобілів, пише Reuters. Рішення Goldman Sachs послідувало за недавнім зниженням рейтингу Tesla від Morgan Stanley та Barclays.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Стрімке зростання акцій Tesla Inc призвело до того, що ринкова вартість автовиробника наблизилася до рівня трильйона доларів, що спонукало деяких аналітиків засумніватися в оцінці та знизити рейтинг акцій.
  • Goldman Sachs знизив рейтинг Tesla, щоб «утримувати» еквівалентний рейтинг, приєднавшись до Morgan Stanley та Barclays, які знизили рейтинг акцій минулого тижня.
  • Акції виробника електромобілів упали на 2% на премаркеті у понеділок. Ринкова капіталізація Tesla у розмірі $813,29 млрд набагато перевищує капіталізацію японської Toyota, яка є наступною найбільшою автомобільною компанією у світі за ринковою вартістю.
  • Брокери пояснюють ралі частково тим, що компанія отримала вигоду з галасу навколо штучного інтелекту.
  • Акції Tesla також виграли від низки позитивних новин за останні два місяці, включаючи угоди, укладені з конкуруючими автовиробниками Ford та General Motors, які можуть зробити її розʼєм промисловим стандартом. Акції також отримали підтримку після того, як минулого тижня Китай оголосив про пакет податкових пільг на 520 млрд юанів ($72,3 млрд) для електромобілів та інших екологічно чистих автомобілів.
  • Morgan Stanley та Barclays зазначили, що прибуток Tesla все ще перебуває під загрозою негативного перегляду, оскільки компанія бореться з конкуренцією в Китаї і може бути змушена знизити ціни.
  • У квітні Jefferies і Truist Securities знизили рейтинг Tesla після того, як компанія повідомила про нижчу маржу у своїх фінрезультатах за перший квартал.

Контекст

Після різкого зростання на початку цього року акції Tesla перебували в неспокійній ситуації протягом останніх кількох місяців. 

Зниження цін на автомобілі Tesla, на яке компанія пішла для стимулювання попиту, призвело до зменшення прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%. 

Операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2% за перші три місяці 2022 року. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

15 червня Tesla подорожчала на $240 млрд після 13-денної серії зростання акцій. Вартість американського автовиробника зросла за цей період на $240 млрд.

За даними S3 Partners, зростання Tesla обійшлося спекулянтам у понад $7 млрд. А з початку року вони зазнали збитків майже у $12,7 млрд.

Оптимізм інвесторів повʼязують із заявами конкуруючих з GM та Ford Motor про наміри використовувати розроблений Tesla розʼєм типу NACS для підключення своїх електромобілів до зарядних станцій на території Північної Америки. Покупців акцій надихає те, що поява додаткових клієнтів у мережі зарядних станцій Supercharger може стати для Tesla новим джерелом доходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні