Категорія
Новини
Дата

Tesla подорожчала на $240 млрд після 13-денної серії зростання акцій

1 хв читання

Рекордна 13-денна серія зростання акцій Tesla завершилася в середу, 14 червня. Вартість американського автовиробника зросла за цей період на $240 млрд, пише Reuters.

Ключові факти

  • Під час цієї серії акції Tesla виросли більш ніж на 40%, підвищивши її ринкову вартість приблизно до $814 млрд. Приріст ринкової капіталізації сягнув майже $240 млрд, або більше, ніж повна вартість японської Toyota – другого за вартістю світового автовиробника, зазначає агентство.
  • За даними S3 Partners, 13-денне зростання Tesla обійшлося спекулянтам у понад $7 млрд. А з початку року вони зазнали збитків майже у $12,7 млрд.
  • Оптимізм інвесторів повʼязують із заявами конкуруючих з GM та Ford Motor про наміри використовувати розроблений Tesla розʼєм типу NACS для підключення своїх електромобілів до зарядних станцій на території Північної Америки. Покупців акцій надихає те, що поява додаткових клієнтів у мережі зарядних станцій Supercharger може стати для Tesla новим джерелом доходу.

Контекст

Після різкого зростання на початку цього року акції Tesla перебували в неспокійній ситуації протягом останніх кількох місяців. 

Зниження цін на автомобілі Tesla, на яке компанія пішла для стимулювання попиту, призвело до зменшення прибутку виробника електромобілів у першому кварталі на 24%, до $2,5 млрд. Цьогоріч компанія знизила ціни на моделі в США на 14–25%. 

Операційна маржа Tesla, показник прибутковості, впала до 11,4% із 19,2% за перші три місяці 2022 року. Маржа Tesla залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022 році, а General Motors Co. – близько 6,6%.

На тлі зростання акцій Tesla Ілон Маск знову зайняв перше місце в списку багатих людей світу. Згідно з рейтингом Forbes, статки бізнесмена становлять $234,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні