Категорія
Новини
Дата

Словаччина та Україна домовилися про ліцензування торгівлі зерном замість ембарго

Міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися про створення системи ліцензування торгівлі зерном, що дасть змогу зняти заборону на імпорт чотирьох українських товарів до Словаччини після впровадження такої системи, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Міністри домовилися про створення системи торгівлі зерном, заснованої на видачі та контролі ліцензій», – ідеться в листі словацького міністерства.
  • Проте, поки цю систему не буде запущено і повністю протестовано, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишиться чинною.
  • Словацьке міністерство повідомило, що Україна також погодилася припинити розгляд скарги у СОТ.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. Словацька заборона імпорту українського зерна впроваджена до кінця року.

Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції.

Згідно із запропонованим планом, Україна буде контролювати і регулювати експорт, погоджуючи з Єврокомісією та країнами-імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур, вони, своєю чергою, визначають, чи готові приймати ці культури, коли і в яких обсягах, повідомляло Мінагрополітики.

Лише після цього Україна видаватиме дозволи вітчизняним підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з країнами-приймачами.

Уряд України 19 вересня схвалив нову процедуру експорту певних видів продукції до окремих держав – членів ЄС. У ній передбачено, що чотири культури (кукурудза, ріпак, соняшник, пшениця), які йдуть у режимі експорту до пʼяти держав, мають отримати ліцензію Мінекономіки за погодженням з Мінагрополітики. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні