Категорія
Новини
Дата

SOCAR зупинила постачання російської нафти на НПЗ в Туреччині

Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR призупинила закупівлю російської сирої нафти для свого турецького НПЗ, повідомили Reuters джерела в галузі. Агентство вважає, що це свідчить про те, що західні санкції починають діяти за межами Європи та США.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Турецькі нафтопереробні заводи, зокрема завод STAR компанії SOCAR потужністю 214 000 барелів на добу, збільшили закупівлю російської нафти після вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого. Вони стали більш прибутковими торговельними партнерами для російських виробників, ніж азійські через близькість країн.
  • Туреччина не приєдналася до угоди про цінове обмеження «Великої сімки» (G7) на російську нафту в $60 за барель, тож російські компанії можуть продавати нафту до цієї країни без урахування цієї межі.
  • Однак російські потоки до Туреччини почали падати минулого місяця до найнижчого рівня з лютого, за даними Refinitiv Eikon, і джерело повідомило, що SOCAR переглядає ситуацію, щоб залишатися в межах західних санкцій. Женевський торговельний підрозділ SOCAR керує постачанням сирої нафти для STAR. Згідно з даними відстеження судів Refinitiv Eikon, потоки основного російського експортного сорту нафти Urals до Туреччини в листопаді склали 170 000 барелів на добу проти більш ніж 300 000 барелів на добу щомісяця від серпня до жовтня.
  • Згідно з даними, нафтопереробний завод STAR у листопаді споживав лише 73 000 барелів на добу проти 170 000 барелів на добу в попередні три місяці, тоді як останню партію для НПЗ STAR було відправлено 20 листопада.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. «Коммерсантъ» із посиланням на джерела у вівторок зазначив, що в листопаді середній видобуток нафти в Росії становив 1,486 млн т (10,89 млн барелів) на добу, що на 2% більше, ніж у жовтні.

Росія розглядає можливість встановлення мінімальної ціни для своїх міжнародних продажів нафти у відповідь на обмеження, запроваджене країнами G7.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні