Категорія
Новини
Дата

SOCAR зупинила постачання російської нафти на НПЗ в Туреччині

1 хв читання

Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR призупинила закупівлю російської сирої нафти для свого турецького НПЗ, повідомили Reuters джерела в галузі. Агентство вважає, що це свідчить про те, що західні санкції починають діяти за межами Європи та США.

Ключові факти

  • Турецькі нафтопереробні заводи, зокрема завод STAR компанії SOCAR потужністю 214 000 барелів на добу, збільшили закупівлю російської нафти після вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого. Вони стали більш прибутковими торговельними партнерами для російських виробників, ніж азійські через близькість країн.
  • Туреччина не приєдналася до угоди про цінове обмеження «Великої сімки» (G7) на російську нафту в $60 за барель, тож російські компанії можуть продавати нафту до цієї країни без урахування цієї межі.
  • Однак російські потоки до Туреччини почали падати минулого місяця до найнижчого рівня з лютого, за даними Refinitiv Eikon, і джерело повідомило, що SOCAR переглядає ситуацію, щоб залишатися в межах західних санкцій. Женевський торговельний підрозділ SOCAR керує постачанням сирої нафти для STAR. Згідно з даними відстеження судів Refinitiv Eikon, потоки основного російського експортного сорту нафти Urals до Туреччини в листопаді склали 170 000 барелів на добу проти більш ніж 300 000 барелів на добу щомісяця від серпня до жовтня.
  • Згідно з даними, нафтопереробний завод STAR у листопаді споживав лише 73 000 барелів на добу проти 170 000 барелів на добу в попередні три місяці, тоді як останню партію для НПЗ STAR було відправлено 20 листопада.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. «Коммерсантъ» із посиланням на джерела у вівторок зазначив, що в листопаді середній видобуток нафти в Росії становив 1,486 млн т (10,89 млн барелів) на добу, що на 2% більше, ніж у жовтні.

Росія розглядає можливість встановлення мінімальної ціни для своїх міжнародних продажів нафти у відповідь на обмеження, запроваджене країнами G7.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні