Росія може встановити мінімальну ціну на нафту у відповідь на обмеження G7 – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

Росія може встановити мінімальну ціну на нафту у відповідь на обмеження G7 – Bloomberg

Росія розглядає можливість встановлення мінімальної ціни для своїх міжнародних продажів нафти у відповідь на обмеження, встановлене країнами G7, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Москва розглядає можливість або запровадження фіксованої ціни на вітчизняні барелі, або встановлення максимальних знижок до міжнародних еталонних цін, за якими вони можуть бути продані, кажуть джерела.
  • За словами джерела, Кремль не хоче протидіяти нейтральним державам, які купують його нафту, чинячи на них якийсь тиск неринковими кроками.
  • Один із підходів передбачає встановлення максимальної знижки на російську нафту порівняно зі світовими еталонами, яку вітчизняні виробники сирої нафти не зможуть перевищити, пропонуючи свої барелі клієнтам, кажуть джерела. За їх словами, дисконт регулярно переглядатиметься залежно від ситуації на світовому енергетичному ринку.
  • Іншим варіантом могло б бути встановлення фіксованої ціни, яка також регулярно переглядатиметься.
  • Віце-премʼєр Олександр Новак заявив у вівторок, що будь-який інструмент проти обмежень, який використовує Росія, буде ухвалено до кінця року.
  • Кремль готує указ президента, який заборонить російським компаніям і будь-яким трейдерам, що купують національну нафту, продавати її будь-кому, хто бере участь у встановленні цінової межі, повідомило минулого місяця джерело.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її у морських портах у звʼязку із запровадженим блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту у розмірі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Втім джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. «Коммерсантъ» із посиланням на джерела у вівторок зазначив, що в листопаді середній видобуток нафти в Росії становив 1,486 млн т (10,89 млн барелів) на добу, що на 2% більше, ніж у жовтні.

Газета повідомила, що видобуток було підтримано відновленням виробництва на шельфовому проєкті «Сахалін-1» у Тихому океані, який раніше очолював ExxonMobil, що відмовився від нього після того, як Москва ввела війська в Україну в лютому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні