Категорія
Новини
Дата

«Зростання у геометричній прогресії». «Фокстрот», «Епіцентр», Rozetka та Comfy фіксують рекордні продажі енергообладнання

2 хв читання

Продажі зарядних станцій, генераторів, повербанків та інших товарів для енергетичної незалежності злетіли в кілька разів після того, як до українців повернулися багатогодинні відключення світла. Як змінилася динаміка продажів енергетичного обладнання та які моделі купують найбільше, Forbes розповіли представники найбільших ритейлерів країни.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Продажі зарядних станцій зростають у геометричній прогресії, повідомив Forbes Євген Таран, менеджер зі збуту мережі «Фокстрот». Лише протягом червня, за його словами, компанія продала цих пристроїв на 120% більше, ніж за весь 2023 рік. 
  • «Ажіотаж значно підвищився із початком віялових відключень електроенергії», – зазначив директор із роздрібної торгівлі «Епіцентру» Дмитро Танько. 
  • Зарядні станції продаються у 5–10 разів більше, ніж торік. Найпопулярніші моделі – EcoFlow, Bluetti та Anker. Ціни на EcoFlow в Україні стартують від 9900 грн, згідно з даними сайту Hotline (тут і далі).
  • Повербанки зараз купують у середньому втричі більше, ніж торік. Найпопулярніші моделі – Xiaomi, Xipin, Make, Gelius, Baseus, Xo і Colorway. Ціни на повербанки Xiaomi – від 549 грн.
  • Генератори цього року виросли в середньому в чотири рази. Популярність мають генератори 5 кВт. Серед популярних моделей – Forte, Werk та RZTK. Ціни на генератори 5 КВт стартують від 12 950 грн.
  • Сонячні панелі – відносно нова товарна категорія для багатьох великих ритейлерів, тому річної статистики щодо їхніх продажів поки що немає. «Але вже спостерігаємо зростання попиту», – зазначає Таран із «Фокстроту» і додає, що сонячні панелі вже часто купують не лише для приватних будинків, а й для квартир, де встановлюють їх на балкони разом із генераторами. Популярністю користуються сонячні панелі EcoFlow. Ціна однієї панелі цієї марки потужністю 100 Вт стартує від 7999 грн.

Контекст

Через дефіцит електроенергії українцям знову почали відключати електроенергію за графіками, і на тлі цього дедалі більше людей почали купувати зарядні станції, генератори та сонячні панелі. Детальніше про підвищення енергетичної незалежності читайте в матеріалі Forbes

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенерувальних потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська й Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд на травень 2024 року, підрахувала аналітична команда Київської школи економіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд