Bluesky /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Соцмережа Bluesky стала відкритою для всіх. Раніше для реєстрації потрібен був код-запрошення

Соцмережа Bluesky Фото Getty Images

Соціальна мережа Bluesky, співзасновником якої є колишній генеральний директор Twitter Джек Дорсі, відкриває доступ для всіх користувачів, відмовляючись від системи «тільки за запрошенням», яку сервіс використав минулого року, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Раніше Bluesky допускала нових користувачів лише за допомогою коду-запрошення, щоб гарантувати, що технологія, яка підтримує мережу, зможе впоратися з трафіком. Соціальна мережа зараз налічує 3 млн користувачів. 
  • Ідея створення Bluesky виникла, коли Дорсі ще працював у Twitter, який тепер називається X, і була представлена як спосіб надати користувачам новий тип соціальної мережі, який не контролюється якоюсь окремою корпорацією чи організацією. 
  • Початкова ідея Bluesky полягала в тому, щоб створити протокол соціальної мережі, до якого потім приєднався Twitter, що дозволило б людям використовувати свій профіль Twitter і публікувати повідомлення в інших мережах, які також прийняли цей протокол.

Контекст

Проєкт Bluesky започатковано у 2019 році за підтримки Twitter, яку очолював Джек Дорсі. Початковою метою проєкту була розробка нового стандарту децентралізованих соцмереж.

Bluesky стала однією з основних альтернатив X, особливо для тих, хто розчарований її новим власником Ілоном Маском. Дорсі залишив Twitter наприкінці 2021 року, він є членом ради директорів Bluesky.

Ідея децентралізації соціальних мереж набирає певної популярності і дійшла до Meta Platforms Inc., материнської компанії Facebook та Instagram. Новий конкурент X від Meta під назвою Threads протестував інтеграцію з окремим відкритим протоколом, відомим як ActivityPub. Це зробить публікації Threads доступними в інших мережах, які використовують той самий протокол, включаючи Mastodon.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні