Starship від SpaceX злітає зі стартового майданчика в Бока-Чіка, штат Техас, 20 квітня 2023 року. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

SpaceX Ілона Маска з другої спроби запустила ракету для польтів на Марс. За кілька хвилин вона вибухнула

Starship від SpaceX злітає зі стартового майданчика в Бока-Чіка, штат Техас, 20 квітня 2023 року. Фото Getty Images

Компанія SpaceX у четвер, 20 квітня, з другої спроби запустила найбільшу в історії ракету та корабель – Super Heavy й Starship, за кілька хвилин вона вибухнула після досягнення висоти у майже 40 км. Компанія Ілона Маска транслювала запуск у прямому ефірі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Старт відбувся о 8:34 ранку за місцевим часом із невеликого космодрому в місті Бока-Чіка, штат Техас.
  • За 90 хвилин космічний корабель мав зробити майже повний оборот навколо земної кулі, повернутися в атмосферу та опуститися в Тихий океан на північ від Гавайських островів.
  • Ракета SpaceX Starship за кілька хвилин після того, як залишила стартовий майданчик вибухнула, не дійшовши до орбіти. Ракета піднялася за допомогою своїх 33 двигунів Raptor до висоти майже 40 км, перш ніж вибухнути.
  • SpaceX заявила в прямому ефірі, що ракета-носій Super Heavy не змогла відокремитися від Starship.
  • Водночас Маск привітав команду SpaceX із тестовим запуском Starship. «Багато чого навчився для наступного тестового запуску за кілька місяців», – написав він.

Контекст

Перша спроба запустити Starship відбулася минулого понеділка, але через погіршення погоди і проблем з паливом — замерз клапан тиску — запуск відклали. 

Висота корабля та ракети-носія разом становить майже 120 м, а тяга майже вдвічі перевищує потужність найпотужнішої з ракет, що були побудовані.

Ілон Маск розраховує, що ракета Starship повністю змінить індустрію ракетобудування й освоєння космосу. Вона призначена для повного та швидкого повторного використання. Маск заявляє, що ракета зможе здійснювати кілька рейсів на день, доставляючи на орбіту людей чи вантажі.

Голова SpaceX також розглядає Starship як транспортний засіб, який може відкрити епоху міжпланетних подорожей для всіх бажаючих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні