Ілон Маск /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Ракета Ілона Маска несе на орбіту два українських супутники. Мультимільйонера з України Полякова та науковців із КПІ. Навіщо вони

4 хв читання

Ілон Маск Фото Getty Images

3 січня з американського мису Канаверал відбувся перший у 2023 році запуск ракети Falcon-9 від SpaceX Ілона Маска. На борту – аграрний супутник від космічної компанії українського підприємця Макса Полякова та проєкт Київського політеху. Forbes розповідає деталі місії Transporter-6 і що це за українські супутники

О 16:56 за Києвом із мису Канаверал у Флориді успішно стартувала місія Transporter-6 від космічної компанії SpaceX Ілона Маска. Ракета ​​Falcon-9 виведе на орбіту відразу 114 супутників – це один із наймасштабніших запусків за увесь час існування проєкту. Протягом 2021-го SpaceX здійснила рекордний 61 пуск. Всього з 2010 року Falcon-9 злітав 194 рази з єдиною невдачею в 2015-му.

Transporter-6 – перша місія SpaceX, що запустила в космос продукти молодих технологічних стартапів. Зокрема, на борту – космічний буксир Orbiter, американський стартап Launcher Макса Хаота, розробки компаній Magdrive та Epic Aerospace, пише TechCrunch.

Серед вантажу ​​Falcon-9 – дві українські розробки. Перша – супутник PolyITAN-HP-3 від науковців «Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського». Друга – аграрний супутник EOS SAT-1 від компанії EOS Data Analytics (EOSDA), що входить до групи Noosphere українця Макса Полякова.

Навіщо вивели на орбіту супутники українців

EOS SAT-1 – перший із семи супутників нового аграрного сузір’я компанії EOSDA. За графіком Transporter-6 він має бути розгорнутим в останню чергу, пише Space.com. EOS SAT-1 розробляли Dragonfly Aerospace, SETS (Space Electric Thruster Systems) та Flight Control Propulsion – разом із EOSDA вони входять до космічної імперії Noosphere Макса Полякова.

Уродженець Запоріжжя Поляков увійшов до рейтингу 20 найбагатших українців 2022 року за версією Forbes Україна. Зі статками в $800 млн він обійшов старожилів рейтингу – Петра Порошенка, Юрія Косюка, Андрія Веревського, Олександра Ярославського та інших.

Макс Поляков побудував бізнес-імперію з близько 20 IT-компаній. До його сфери інтересів у різний час входили онлайн-дейтинг, мобільні ігри, сервіси торгівлі рекламним трафіком, фінансові сервіси, софт для азартних інтернет-ігор, космічний бізнес. На початку 2019-го Поляков продав один із найбільших активів групи – розробника онлайн-казино Murka. Покупець – американська інвестгрупа Blackstone. Capital Times оцінив угоду не менше ніж у $100 млн. Поляков говорить про ціну продажу $200–400 млн.

Ракета Ілона Маска несе на орбіту два українських супутники. Мультимільйонера з України Полякова та науковців із КПІ. Навіщо вони /Фото 1

Супутник EOS SAT-1 компанії Полякова призначений для сільського господарства. Він буде щоденно моніторити близько 1 млн квадратних кілометрів фермерських угідь та спостерігати за здоров’ям посівів. EOSDA планує розгорнути усі супутники із сузір’я у 2025 році – тоді площа спостереження збільшиться до 12 млн квадратних кілометрів сільськогосподарських угідь. Для порівняння: вся площа Європи становить трохи більше 10 млн квадратних кілометрів.

EOSDA — заснована у 2015-му компанія Полякова, що займається аналітикою супутникових зображень для бізнесу. Має офіси в Україні та США. Вона стала першою компанією в портфелі космічних проєктів Полякова. Ідея бізнесу виникла після того, як один зі співробітників розповів Полякову про експерименти радянських математиків з алгоритмами обробки зображень, отриманих із супутників. «Це було практично готове рішення», – розповідав Forbes один із партнерів Полякова. Фінансові результати бізнесу не розголошуються, але маржинальність у EOSDA може перевищувати 50%, казав Forbes СЕО Noosphere Ventures Артем Анісімов.

Засновник Noosphere Поляков вклав у свій найамбітніший космічний бізнес Firefly Aerospace понад $210 млн, викупивши її активи після банкрутства у 2017-му. Проте фактично втратив його у середині лютого 2022-го, коли був змушений віддати усі свої 58% акцій співзасновнику та СЕО компанії Тому Маркьюзіку за $1.

На такий крок Поляков, на той момент громадянин України та Великої Британії, пішов після вимог Комітету з іноземних інвестицій США. Американська влада вважала, що присутність українського бізнесмена в списку акціонерів є загрозою для національної безпеки. Частка Полякова в Firefly, за оцінками Forbes, могла коштувати близько $500 млн.

Другий український вантаж на борту Falcon-9 – PolyITAN-HP-30 – створений до 30-річчя Незалежності України український наносупутник. Це науковий проєкт співробітників КПІ, розроблений за державні кошти, йдеться в повідомленні на сайті вишу. Точна вартість його створення не розголошується. 

Проте доставку українського супутника до США профінансувала компанія «Боїнг Україна». Фінансування космічного запуску взялана себе дочірня компанія нідерландського Технічного університету Делфт. На орбіті Землі PolyITAN-HP-30 проводитиме науковий експеримент і досліджуватиме ефективність функціонування теплових труб для космічних апаратів.

Старт ракети Falcon-9 від SpaceX /Getty Images

Старт ракети Falcon-9 від SpaceX Фото Getty Images

Як справи в Ілона Маска

За підрахунками Forbes, у 2022 році статки Ілона Маска скоротилися більш як на $115 млрд. Рік він починав у статусі найбагатшої людини в світі, випередивши свого найближчого «конкурента», короля розкішних брендів Бернара Арно, майже на $70 млрд. Але вже в грудні 2022-го французький мільярдер посунув з вершини Маска, статки якого і у подальшому перебувають у вільному падінні.

Минулий рік видався фінансово складним для засновника SpaceX, зокрема, і через наслідки купівлі Twitter за $44 млрд. Доки він влаштовував публічні менеджерські перестановки у Twitter, акції іншої його компанії Tesla впали на 65% за підсумками року. Наразі ринкова капіталізація зіркового виробника електромобілів – $353,8 млрд. Восени 2022-го Маск також натякав на фінансовий тягар SpaceX і мав намір відмовитися платити за супутниковий інтернет Starlink для України.

Напередодні старту ракети Falcon-9 в американських медіа з’явилися новини про те, що SpaceX буцімто готується тримати $750 млн інвестицій за оцінки $137 млрд. Це на $10 млрд більше її поточної вартості. Потенційний інвестор – фонд Andreessen Horowitz, який нещодавно також допомагав Маску придбати Twitter, повідомляє CNBC з посиланням на отримане листування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні