Засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск у Twitter на авдиторію у 107,7 млн читачів запропонував свій підхід до миру між Україною і Росією. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Are you ohueli там?» Ілон Маск запропонував «мирний план» російсько-української війни. Українцям він не сподобався

Засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск у Twitter на авдиторію у 107,7 млн читачів запропонував свій підхід до миру між Україною і Росією. Фото Getty Images

Засновник SpaceX та Tesla Ілон Маск у Twitter на авдиторію у 107,7 млн читачів запропонував свій підхід до миру між Україною і Росією. Українці його не оцінили. Різко висловилися чи почали пояснювати Маску, чому він не правий, тисячі українців. Відреагували президент Володимир Зеленський, Оксана Забужко, колишній посол України в Німеччині Андрій Мельник, Сергій Притула та інші. Маск назвав це «атакою ботів»

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Ілон Маск має 107,7 млн підписників у Twitter.
  • Він запропонував «мирний план», який включає відміну анексії та нові реферндуми на тимчасово окупованих територіях, залишити Крим Росії (ігоноруючи «помилку Хрущова»), забезпечити надходження води на півострів та нейтральність України.
  • Твіти супроводжувались опитуванням, чи погоджуються читачі на такий план. На момент написання матеріалу 62,5% були проти.
  • Пропозиція Маска обурила україномовний Twitter. На момент публікації на неї відповіли більше 60 000 разів. «Найбільш атака ботів, яку я бачив», — відреагував підприємець.
  • Володимир Зеленський відповів твітом з опитуванням: «Який Ілон Маск вам подобається більше? Той, що підтримує Україну чи Росію?» Письменниця Оксана Забужко відповіла Маску: «Are you ohueli там?» Колишній посол в Німеччині Андрій Мельник у грубій формі попросив підприємця відчепитися.

Контекст

Маск вважає, що кінцеві результати війни будуть схожі на те, що він запропонував. Тож, якщо війна продовжиться, «мільйони людей можуть загинути просто так», задля результату, який можна досягнути вже зараз. «В Росії більш ніж в три рази більше населення ніж в України. Тож перемога України маловірогідна в тотальній війні. Якщо вас турбує доля українців, шукайте миру», — написав Маск. «Ілон, схоже ти пропустив багато уроків історії, фокусуючись на космосі та електрокарах. Твої пропозиції схожі на путінські. Сподіваюсь, ти не цього хотів», — відповів підприємцю Сергій Притула.

З початку повномасштабного вторгнення Маск підтримував Україну. Так 5 березня він написав «Тримайся, Україно!» До цього він відгукнувся на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова про поставку терміналів космічного інтернету Starlink в країну. З тих пір компанія надіслала до 20 000 пристроїв.

Twitter — єдина соцмережа, якою користується засновник Tesla та SpaceX. Він часто потрапляє у скандали чи бурхливі обговорення через свої твіти. Найбільші проблеми для нього викликала заява про викуп акцій Tesla та перетворення її назад на приватну компанію. Така непідтверджена заява керівника публічної компанії призвела до росслідування біржевого регулятора. З ним прийшлось піти на мирову угоду, заплавтивши штраф у $20 млн, і серед іншого, згодившись давати твіти про Tesla на перевірку юристу компанії.

Напередодні скандалу з «мирним планом» акції Tesla із закриття торгів у пʼятницю впали майже на 10%, знизивши капіталізацію на близько $70 млрд. Причина — квартальна звітність виробника електрокарів, що показала нижчі за очікування аналітиків результати.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні