Категорія
Новини
Дата

SpaceX втратить 40 супутників Starlink через магнітну бурю. Падіння апаратів нічим не загрожує

1 хв читання

SpaceX втратить близько 40 супутників Starlink через магнітну бурю, що вирувала на початку лютого, сказано в повідомленні компанії Ілона Маска. Підвищений опір атмосфери не дозволив повернути супутники в робоче положення.

Ключові факти

  • Майже 40 супутників Starlink, запущені 3 лютого, не змогли вийти на орбіту через магнітну бурю слабкого рівня G1. Її викликав спалах на сонці, який стався 30 січня. Він тривав понад чотири години та супроводжувалася корональним викидом маси, спрямованим у бік Землі.
  • Магнітні бурі нагрівають атмосферу, підвищуючи її густину. Опір атмосфери підвищився на 50% порівняно із попередніми запусками Супутники перевели в режим, щоб вони летіли своїми гранями вперед і пронизували атмосферу «ніби аркуш паперу». Однак через сильний опір їх не вдалося повернути у робоче становище.
  • До 40 супутників зійдуть або вже зійшли з орбіти, повідомили у SpaceX.
  • Падіння супутників не загрожує іншим апаратам на орбіті, зазначили у компанії. Супутники повністю згорять у щільних шарах атмосфери.

Контекст

Ракета Falcon стартувала з мису Канаверал у Флориді 3 лютого. Вона мала вивести на орбіту 49 супутників Starlink.

Орбітальне угруповання SpaceX вже складається із 2040 космічних апаратів. Лише у 2021 році було запущено близько 900 супутників. Компанія має дозвіл на запуск ще 30 000 супутників із опцією збільшити цю кількість до 42 000. Мета програми – забезпечити широкосмуговий доступ до інтернету всіх мешканців Землі у будь-якій точці планети. Реалізація проекту розпочалася у лютому 2018 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні