Звездное небо со следами спутника Starlink /Unsplash
Категорія
Картина дня
Дата

Супутники Маска давно звинувачують у засміченні неба. Тепер вчені порахували, чи правда це

Звездное небо со следами спутника Starlink Фото Unsplash

Супутники компанії Ілона Маска SpaceX – Starlink – впливають на пʼяту частину важливих спостережень за зоряним небом. Такий висновок зробили астрономи Паломарської обсерваторії при Каліфорнійському технологічному інституті, дослідивши архівні зображення з листопада 2019-го по вересень 2021-го. Це одне із перших досліджень, яке показує, чи справді Starlink сприяють світловому засміченню зоряного неба та становлять загрозу науці.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обсерваторія сканує нічне небо кожні два дні, збираючи спостереження за космічними обʼєктами, такими як наднові зорі та навколоземні астероїди. Спостереження проводять вдосвіта або в сутінках. Вони мають важливе значення для виявлення астероїдів, які рухаються близько до Сонця й Землі.
  • Аналіз виявив 5301 смугу, створену супутниками Маска. Вони вплинули на пʼяту частину спостережень. «У 2019 році близько 0,5% нічних зображень були піддані впливу через супутники на орбіті, а тепер цей показник збільшився майже до 20%», — каже Пшемек Мроз, провідний автор дослідження.
  • Враховуючи плани SpaceX вивести на орбіту до 10 000 супутників до 2027 року, вчені очікують, що майже на всіх зображеннях нічного неба буде видно щонайменше одну смугу, залишену супутниками Starlink.
  • Зараз вчені планують використовувати спеціальні програми, щоб обчислити траєкторію польоту супутників і в результаті уникнути появи слідів їх перебування в космосі під час астрономічних спостережень.
  • Про тотальну загрозу не йдеться. Кожна така смужка торкається менш як 0,1% пікселів у зображенні. «Супутники Starlink поки не сильно заважають астрономам, але якщо на орбіту буде виведено супутники інших компаній, це може стати справжньою проблемою», — говорить Мроз.

Контекст

Компанія SpaceX прагне покрити Землю високошвидкісним інтернетом за допомогою орбітальних супутників. SpaceX розпочала запуск своїх супутників Starlink у 2018 році, і зараз на висоті близько 550 км літає майже 2040 космічних апаратів. Компанія має дозвіл на запуск ще 30 000 супутників з опцією збільшити цю кількість до 42 000.

SpaceX намагається зменшити вплив супутників Starlink на астрономічні дослідження. Наприклад, компанія почала оснащувати супутники спеціальними сонцезахисними козирками, покликаними зменшити їх відбивні здібності. Перший такий прототип було запущено у червні 2020 року. Дослідники вивчили ефективність цього рішення і виявили, що козирки дійсно зменшують яскравість супутників приблизно в пʼять разів.

Компанія Amazon планує у 2022 році також запустити перші два прототипи інтернет-супутників Kuiper. Мета проєкту Kuiper — запустити групу із 3236 супутників на низьку навколоземну орбіту впродовж наступного десятиліття. Компанія планує забезпечити доступ до мережі у віддалених районах, де важко розгорнути традиційну інфраструктуру для підключення до інтернету. Це схоже на концепцію SpaceX Starlink Ілона Маска.

Свої супутники заупстила також компанія OneWeb — 358 супутників покривають територію Скандинавії, Великої Британії, Ірландії та Канади. Комерційну експлуатацію обіцяють розпочати з 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні