Заступник держсекретаря США з управління та ресурсів Річард Варма /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Новим спецпредставником США з економічного відновлення України стане заступник держсекретаря Варма. Що про нього відомо

2 хв читання

Заступник держсекретаря США з управління та ресурсів Річард Варма Фото Getty Images

Наступним спецпредставником США з питань економічного відновлення України замість Пенні Пріцкер стане заступник держсекретаря США з управління та ресурсів Річард Варма, повідомляє пресслужба Держдепартаменту США. Наразі Пріцкер шукає способи зберегти свої напрацювання на посаді – незалежно від того, хто переможе на виборах президента США у листопаді.

Торік США, окрім фінансової підтримки та військової у війні з Росією, вирішили призначити спецпредставника, який сприятиме економічному відновленню України.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Хоча посада Пенні обмежена одним роком за законом, роботу, яку вона розпочала, буде продовжено», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. 
  • Завдяки роботі Пріцкер «Україна краще підготовлена ​​до свого майбутнього, інтегрованого з євроатлантичними інститутами та підключеного до європейських та світових ринків», сказав він.
  • За рік на посаді Пріцкер побувала в Україні шість разів, допомогла створити страхування від військових ризиків, необхідне для торгівлі через Чорне море, та провела переговори з понад 100 американськими компаніями щодо інвестицій у країну.
  • Пріцкер залишає після себе план для своєї заміни, заступника держсекретаря США з управління та ресурсів Річарда Варми та інших, які можуть зайняти цю роль у майбутньому. 
  • План, який отримав назву «План Пріцкер», спрямований на те, щоб допомогти Україні досягти успіху в залученні понад $480 млрд, які потрібні для відновлення після війни. Рекомендації, представлені Байдену минулого тижня, включають створення міжвідомчого підрозділу з реконструкції та відновлення в Україні, який може перебувати під керівництвом премʼєр-міністра, а також вони передбачають значне збільшення кількості готових до реалізації проєктів, у які компанії можуть інвестувати, сказала Пріцкер в інтервʼю Bloomberg.

Хто такий Річард Варма

  • Після початку вторгнення Росії Варма був в Україні із офіціним візитом. У травні 2023-го у Києві він заявив, що США підтримуватимуть Україну «стільки, скільки буде потрібно, щоб запезпечити справедливий і тривалий мир», а це означає надання Києву безпекової, економічної та гуманітарної допомоги.
  • Варма обіймає посаду заступника державного секретаря США з управління та ресурсів. На цій посаді він виступає як головний операційний директор департаменту та керує його зусиллями з модернізації, іноземної допомоги та широкого кола кадрових та стратегічних питань.
  • Раніше Варма обіймав посаду посла США в Індії, де очолював одну з найбільших дипломатичних місій США та відстоював історичний прогрес у двосторонніх відносинах. Він також є колишнім помічником державного секретаря із законодавчих питань та колишнім радником з національної безпеки лідера більшості в Сенаті.
  • Також він є ветераном ВПС США, володар численних військових нагород та цивільних відзнак.

Контекст

У вересні 2023-го колишню міністерку торгівлі США Пенні Пріцкер було призначено на посаду спеціального представника з питань економічного відновлення України.

Пріцкер має глибокі родинні зв’язки з Україною. У жовтні 2015-го на той час міністр торгівлі США Пріцкер відвідала Україну, зокрема село Великі Пріцьки Київської області, звідки її предки наприкінці ХІХ століття поїхали до США. За даними Forbes, сім’я Пріцкер володіє Hyatt Hotels Corp. і є однією з найбагатших у світі зі статками у $31 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд