Категорія
Новини
Дата

Німеччина вслід за Угорщиною почала блокувати санкції проти Росії – DPA

1 хв читання

Нові санкції проти Росії мали би бути запроваджені до саміту «Великої сімки» 13 червня, але їх схвалення не вдалося досягти через позицію Німеччини. Про це пише видання T-Online із посиланням на джерела німецького агентства DPA. Останнім часом Німеччина стала «новою Угорщиною», яка неодноразово блокувала рішення щодо нових санкцій проти РФ, кажуть співрозмовники агентства.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Новий пакет санкцій ЄС спрямований, зокрема, на боротьбу з обходом діючих обмежень. Уряд Німеччини побоюється, що за порушення можуть бути притягнуті до відповідальності німецькі компанії, тому пропонує або скасувати такі заходи, або обмежити їх певними категоріями товарів.
  • Також Брюссель пропонує обмежити торгівлю російським скрапленим природним газом (СПГ), заборонивши використання таких портів, як Зебрюгге в Бельгії, для відправки російського СПГ до третіх країн.
  • Крім того, Німеччина виступає за послаблення заходів, спрямованих на обмеження використання Системи передачі фінансових повідомлень (СПФП) – російського аналога SWIFT, зазначають співрозмовники агентства.

Контекст

Після початку великої війни США та союзники запровадили проти Росії санкції, спрямовані на зниження здатності Кремля вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак РФ продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять американські компоненти.

Російські банки відключили від системи SWIFT після початку вторгнення РФ в Україну. У березні 2023 року Банк Росії зобовʼязав російські банки використовувати тільки вітчизняні сервіси та фінансову інфраструктуру. З 2022 по 2023 рік використання російської системи зросло майже втричі.

На початок 2024 року до СПФП було підʼєднано 557 банків і компаній із 20 країн, зокрема з Китаю, Білорусі, Вірменії, Таджикистану і Казахстану.

G7 і ЄС обговорюють можливість запровадження санкцій проти банків, які використовують СПФП, писав на початку червня Bloomberg. Ці банки використовують СПФП для обходу санкцій. 

У 2023 році РФ збільшила постачання скрапленого природного газу (СПГ) морськими газовозами на 40%, до 18 млрд кубометрів. ЄС зможе замістити обсяги російського скрапленого газу, оскільки основні постачальники СПГ до Європи, Катару і США планують суттєво наростити виробництво в 2024–2026 роках. Проте опір санкціям можуть чинити Франція, Бельгія та Іспанія, на які припадає понад 80% імпорту російського СПГ в ЄС. Більше про це читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд