Категорія
Новини
Дата

Співзасновник Netflix Рід Гастінгс залишив пост CEO компанії, який займав 25 років

1 хв читання

Співзасновник Netflix Рід Гастінгс залишає посаду головного виконавчого директора компанії (CEO), яку обіймав упродовж 25 років, пише Bloomberg. Новими співCEO компанії стануть партнери Гастінгса Тед Сарандос і Грег Пітерс.

Ключові факти

  • Сарандос, який уже був співCEO, є представником компанії в Голлівуді. Пітерс раніше був головним операційним директором і відповідав за розробку продуктів і рекламу. 62-річний Гастінгс обійме посаду виконавчого голови ради директорів компанії.
  • «Наша рада директорів уже багато років обговорює планування наступництва (навіть засновники повинні розвиватися!)», – написав 62-річний Гастінгс. «Я пишаюся нашими першими 25 роками й з нетерпінням чекаю наступної чверті століття».
  • Гастінгс залишиться у раді директорів, наслідуючи попередні приклади Джеффа Безоса з Amazon і засновника Microsoft Білла Гейтса, зазначає Financial Times. Гастінгс заявив, що планує «витрачати більше часу на благодійність», але «залишатиметься зосередженим на тому, щоб акції Netflix були в хорошому стані».
  • За підсумками четвертого кварталу 2022 року число передплатників Netflix зросло на 7,7 млн, свідчать дані звіту, який компанія опублікувала напередодні. Аналітики, опитані FactSet, очікували збільшення всього на 4,58 млн. 
  • Чистий прибуток Netflix у жовтні-грудні склав $55,28 млн, або $0,12 у розрахунку на акцію, порівняно з $607 млн, або $1,33 на акцію, за аналогічний період попереднього року. Зниження показника повʼязане зі списаннями в розмірі $463 млн щодо заборгованості в Європі.
  • Дохід компанії зріс на 1,8% і досяг $7,85 млрд порівняно з $7,71 млрд за аналогічний період роком раніше.
  • Після виходу фінансового звіту акції стрімінгового сервісу злетіли на постмаркеті на 7,12% – до $338,27. За останній рік капіталізація Netflix впала на 20,6% – до $145,2 млрд.

Контекст

У вересні 2020 року засновник і глава Netflix Рід Гастінгс випустив книгу «No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention». Вона присвячена корпоративній культурі стрімінгового гіганта. Саме її Гастінгс вважає найважливішою складовою успіху свого бізнесу. 

Коли Гастінгс почав роботу над книгою в 2017 році, він поставив перед собою завдання – не створювати чергові мемуари корпоративного боса. Антиприкладом виступила серед іншого й біографія глави Disney Боба Айгера «Подорож усього життя». «Він розповів про всі поглинання, які пішли за планом, і ні про жодне катастрофічне», – розповів Гастінгс у розмові з Bloomberg.

Замість цього глава Netflix сфокусувався на корпоративній культурі своєї компанії.

Ще в 2009 році Гастінгс опублікував 127-сторінкову презентацію, присвячену основним принципам менеджменту в Netflix. На її титульному слайді розміщені два найважливіших для компанії терміни: «свобода» та «відповідальність». Сьогодні у документа понад 20 млн переглядів. Forbes публікує короткий огляд основних ідей і цитати з книги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні