Категорія
Новини
Дата

Співзасновник Netflix Рід Гастінгс залишив пост CEO компанії, який займав 25 років

Співзасновник Netflix Рід Гастінгс залишає посаду головного виконавчого директора компанії (CEO), яку обіймав упродовж 25 років, пише Bloomberg. Новими співCEO компанії стануть партнери Гастінгса Тед Сарандос і Грег Пітерс.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сарандос, який уже був співCEO, є представником компанії в Голлівуді. Пітерс раніше був головним операційним директором і відповідав за розробку продуктів і рекламу. 62-річний Гастінгс обійме посаду виконавчого голови ради директорів компанії.
  • «Наша рада директорів уже багато років обговорює планування наступництва (навіть засновники повинні розвиватися!)», – написав 62-річний Гастінгс. «Я пишаюся нашими першими 25 роками й з нетерпінням чекаю наступної чверті століття».
  • Гастінгс залишиться у раді директорів, наслідуючи попередні приклади Джеффа Безоса з Amazon і засновника Microsoft Білла Гейтса, зазначає Financial Times. Гастінгс заявив, що планує «витрачати більше часу на благодійність», але «залишатиметься зосередженим на тому, щоб акції Netflix були в хорошому стані».
  • За підсумками четвертого кварталу 2022 року число передплатників Netflix зросло на 7,7 млн, свідчать дані звіту, який компанія опублікувала напередодні. Аналітики, опитані FactSet, очікували збільшення всього на 4,58 млн. 
  • Чистий прибуток Netflix у жовтні-грудні склав $55,28 млн, або $0,12 у розрахунку на акцію, порівняно з $607 млн, або $1,33 на акцію, за аналогічний період попереднього року. Зниження показника повʼязане зі списаннями в розмірі $463 млн щодо заборгованості в Європі.
  • Дохід компанії зріс на 1,8% і досяг $7,85 млрд порівняно з $7,71 млрд за аналогічний період роком раніше.
  • Після виходу фінансового звіту акції стрімінгового сервісу злетіли на постмаркеті на 7,12% – до $338,27. За останній рік капіталізація Netflix впала на 20,6% – до $145,2 млрд.

Контекст

У вересні 2020 року засновник і глава Netflix Рід Гастінгс випустив книгу «No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention». Вона присвячена корпоративній культурі стрімінгового гіганта. Саме її Гастінгс вважає найважливішою складовою успіху свого бізнесу. 

Коли Гастінгс почав роботу над книгою в 2017 році, він поставив перед собою завдання – не створювати чергові мемуари корпоративного боса. Антиприкладом виступила серед іншого й біографія глави Disney Боба Айгера «Подорож усього життя». «Він розповів про всі поглинання, які пішли за планом, і ні про жодне катастрофічне», – розповів Гастінгс у розмові з Bloomberg.

Замість цього глава Netflix сфокусувався на корпоративній культурі своєї компанії.

Ще в 2009 році Гастінгс опублікував 127-сторінкову презентацію, присвячену основним принципам менеджменту в Netflix. На її титульному слайді розміщені два найважливіших для компанії терміни: «свобода» та «відповідальність». Сьогодні у документа понад 20 млн переглядів. Forbes публікує короткий огляд основних ідей і цитати з книги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні