Категорія
Новини
Дата

Співзасновник OpenAI Ілля Суцкевер створює нову ШІ-компанію

1 хв читання

Співзасновник та колишній головний науковий співробітник OpenAI Ілля Суцкевер запускає конкуруючий стартап у галузі штучного інтелекту, орієнтований на «створення безпечного суперінтелекту», про це він написав у Х.

В OpenAI Суцкевер відіграв ключову роль у розробці великих мовних моделей, включно з GPT-2, GPT-3 і моделлю генерування зображеннь DALL-E. Він не погоджувався з очільником стартапу Семом Альтманом щодо того, як швидко комерціалізувати генеративні продукти ШІ та які кроки потрібні для зменшення потенційної шкоди для людства.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Суцкевер запустив компанію Safe Superintelligence (SSI) Inc, яка позиціонує себе як «першу у світі повноцінну лабораторію SSI з однією метою та одним продуктом: безпечний суперінтелект».
  • Компанія описана як американська з офісами в Пало-Альто та Тель-Авіві.
  • Суцкевер став співзасновником стартапу разом з колишнім співробітником OpenAI Деніелом Леві і інвестором та підприємцем в галузі штучного інтелекту Денієлом Гроссом, який працював партнером у інкубаторі стартапів Y Combinator, яким раніше керував чинний СЕО OpenAI Сем Альтман.
  • Згідно із заявою, що розробка безпечного суперінтелекту буде єдиною метою компанії SSI, вони додали, що проєкт не буде обтяжений вимогами інвесторів щодо доходів.

Контекст

Суцкевер народився в російському місті Нижній Новгород за п’ять років до розвалу СРСР у сім’ї російського інженера та співавтора винаходів у галузі електроніки Юхима Суцкевера. Сім’я репатріювалася в Ізраїль, коли хлопцеві було шість років. Більше про те, хто такий Суцкевер, читайте в матеріалі Forbes.

Суцкевер вважається одним із провідних у світі дослідників штучного інтелекту. Він відіграв велику роль у ранньому лідерстві OpenAI в області генеративного штучного інтелекту – розробці програмного забезпечення, яке може генерувати мультимедійні відповіді на людські запити, пише Financial Times.

Оголошення про його вихід з OpenAI відбулося після періоду кадрових перестановок у провідному ШІ-стартапі. У листопаді рада директорів OpenAI, до якої на той момент входив Суцкевер, зненацька усунула Альтмана з посади генерального директора, що шокувало інвесторів і співробітників. За кілька днів Альтман повернувся. Після невдалого перевороту Суцкевер пропрацював у компанії кілька місяців, але пішов у травні.

Хоча Суцкевер публічно заявив, що він довіряє нинішньому керівництву OpenAI, людина, яка тісно співпрацювала з Суцкевером, сказала, що його розбіжності з керівництвом компанії «сягнули критичної точки», оскільки «культура безпеки та процеси відійшли на другий план».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні