Категорія
Новини
Дата

Справа Гринкевичів. Міноборони подало до ДБР заяву про визнання відомства потерпілою стороною

Міністерство оборони подало до ДБР заяву про визнання потерпілою стороною у справі проти компаній, афілійованих із підприємцем Ігорем Гринкевичем. Про це йдеться в пресрелізі міністерства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У межах підписаних 23 лютого 2023 року контрактів компанії «Будівельна компанія Сітіград», «Трейд лайнс рітейл», «Будівельний альянс Монтажпроект» постачали Міноборони низькоякісні товари, повідомило Міноборони, посилаючись на досудове розслідування ДБР. 
  • Як зазначається в заяві, наприкінці 2023 року одна з вище зазначених компаній – «Трейд лайнс рітейл» – на конкурсних торгах у системі Prozorro була визнана переможцем на постачання харчів по одному з 30 контрактів для ЗСУ. 
  • Через неможливість забезпечити поставки продуктів, Міноборони ухвалило рішення та надіслало всі необхідні документи «Трейд лайнс рітейлу» для розірвання контракту.
  • 16 січня Міноборони оголосило в Prozorro інший конкурс на укладення контракту щодо постачання харчування для ЗСУ за процедурою прямих договорів, йдеться в повідомленні.

Контекст

У грудні 2023 року ДБР заявило, що львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича викрито на спробі підкупу одного з керівників Бюро. Підприємець нібито пропонував хабар посадовцю у сумі $500 000 за сприяння в поверненні майна, вилученого в підконтрольних йому компаній у ході розслідування кримінального провадження.

Також повідомлялося, що родина бізнесмена та сам Гринкевич, ймовірно, причетні до розкрадання понад 1 млрд грн. Кошти планували виділити на потреби ЗСУ, а саме на одяг для бійців. Відповідно, три будівельні компанії Гринкевичів отримали від Міноборони 1,5 млрд грн для того, аби вони постачали одяг для військових.

Печерський райсуд Києва обрав львівському бізнесмену запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після цього Міноборони заявило, що розриває контракти з компаніями, що повʼязані з сімʼєю Гринкевича.

11 січня ДБР повідомило, що слідчі провели обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, за адресами проживання директорів та офісів підконтрольних йому компаній. Майно Гринкевича та його оточення арештоване для відшкодування завданих державі збитків, заявило ДБР.

17 січня ДБР повідомило підозру членам злочинної організації під керівництвом львівського бізнесмена, які завдали збитків державі майже на 1 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні