Категорія
Новини
Дата

Справа Гринкевичів. ДБР провело обшуки, майно львівського бізнесмена та його сімʼї арештоване

Суд арештував майно сімʼї та компаній бізнесмена Ігоря Гринкевича – одного з постачальників Міністерства оборони. Раніше ДБР звинуватило його в намаганні дати слідчому хабар у $500 000. Про це йдеться в повідомленні пресслужби ДБР.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчі ДБР провели обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, за адресами проживання директорів та офісів підконтрольних йому компаній. Майно компаній Гринкевича арештоване для відшкодування завданих державі збитків, заявило ДБР.
  • Йдеться про нерухоме майно, автівки преміум-класу, які перебувають у власності сім’ї бізнесмена, а також майно та рахунки підконтрольних йому компаній.
  • ДБР заявило, що отримало висновок експертів згідно з якими встановлено, що вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році «не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ».

Контекст

У грудні 2023 року ДБР заявило, що львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича викрито на спробі підкупу одного з керівників Бюро. Підприємець нібито пропонував хабар посадовцю у сумі $500 000.

Також повідомлялося, що родина бізнесмена та сам Гринкевич, ймовірно, причетні до розкрадання понад 1 млрд грн. Кошти планували виділити на потреби ЗСУ, а саме на одяг для бійців. Відповідно, три будівельні компанії Гринкевичів отримали від Міноборони 1,5 млрд грн для того, аби вони постачали одяг для військових.

Печерський райсуд Києва обрав львівському бізнесмену запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Після цього Міноборони заявило, що розриває контракти з компаніями, що повʼязані з сімʼєю Гринкевича.

Восени 2023 року «Наші гроші» писали, у селі Новий Кропивник Львівської області планують побудувати Центр безпеки громадян. Львівська ОВА за результатами тендеру замовила будівництво Центру в ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроєкт» за 33 млн грн. Як встановили журналісти-розслідувачі видання «Наші гроші», вартість низки будівельних матеріалів у півтора раза перевищує ринкові. Директором і засновником ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроєкт» є Роман Гринкевич – син Ігоря Гринкевича.

Раніше ця ж компанія виконувала роботи на замовлення Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА. 

Восени 2023 року компанія Романа Гринкевича виграла тендер на 115 млн грн на «реконструкцію з добудовою 12 класних приміщень і реконструкцію наявного блоку школи в селі Черниця Стрийського району Львівської області».

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що внутрішній аудит міністерства та оновлена Генеральна інспекція вже виявили за останні чотири місяці порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні