Категорія
Новини
Дата

Справа лібералізації портів. НАБУ вимагає для ексміністра Пивоварського застави у 20 млн грн

2 хв читання

CEO паливної компанії WOG і колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський отримав клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді застави у 20 млн грн. Про це він написав у соцмережах. Напередодні детективи НАБУ оголосили йому про підозру у зловживанні владою та службовим становищем, яке, за розрахунками правоохоронців, завдало державі понад $30 млн збитків. 

Ключові факти

  • «НАБУ просить суд застосувати до мене запобіжний захід у вигляді застави у сумі 20 млн грн», – написав ексміністр.
  • За словами Пивоварського, НАБУ закидає йому лобіювання інтересів одного із власників приватних причалів. «Моя складова у скоєнні злочину полягає у виступі на засіданні Кабміну та фактично підписанні документа, який попередньо пройшов погодження в зацікавлених (профільних) міністерствах, проголосований членами уряду на його засіданні та в подальшому заюстований Мінʼюстом», – зауважив він.
  • Пивоварський заявив, що категорично не погоджується з тим, що викладено в повідомленні про підозру, а також у клопотанні про обрання запобіжного заходу.
  • «Переконаний, що Вищий антикорупційний суд надасть об’єктивну та неупереджену оцінку всім обставинам справи… Тож до зустрічі в суді!» – додав він.

Контекст

НАБУ і САП повідомили ексміністру інфраструктури Андрію Пивоварському і його колишньому першому заступнику Володимиру Шульмейстеру про підозру у зловживаннях, через які держава нібито зазнала збитків на більш як $30 млн, повідомила пресслужба бюро.

За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою тарифної ради Мінінфраструктури) ухвалили наказ, за яким корабельний збір із суден у морському порту Південний разом із ДП «АМПУ» почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі, йдеться у повідомленні.

Напряму у своєму релізі НАБУ не називає компанії – вигодонабувачів цього наказу, але натякає на компанію ТІС, яка володіє причалами в порту Південний. «Одним із бенефіціарних власників згаданих приватних компаній виявилася особа, яку НАБУ і САП підозрюють у корупції в ПАТ «ДПЗКУ» і яка перебуває в розшуку та під санкціями РНБО», – повідомляється у релізі НАБУ. Ймовірно, йдеться про бізнесмена російського походження Олексія Федоричева, який є співвласником порту ТІС. 

Пивоварський стверджує, що діяв у рамках закону. «Законом про порти чітко передбачено, що корабельний збір розподіляється між користувачем портової акваторії (у наведеному випадку це АМПУ) та власником операційної акваторії причалу (у цьому випадку це ТІС)», – написав увечері 22 лютого у Facebook Пивоварський, який уже понад три роки не оновлював свою сторінку в соцмережі. Він зазначив, що справу розслідують майже сім років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні