Категорія
Новини
Дата

Справа про закупівлі Міноборони. НАБУ заявило про виявлення корупційної схеми, що дозволяє завищувати ціни на продукти

НАБУ підтвердило факти існування корупційної схеми, яка дозволяє значно завищувати ціни на певні категорії продуктів, повідомляє пресслужба бюро. Йдеться про розслідування кримінального провадження щодо закупівлі Міністерством оборони послуги з організації харчування.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НАБУ, таким чином недоброчесні постачальники отримують надприбутки та фактично наживаються на армії.
  • Зазначається, що застосування наявної системи закупівель «дозволяє постачальникам вдаватися до зловживань при формуванні ціни на ходові групи продуктів». Як приклад наводяться яйця, які продають утричі дорожче, а лосось або лохину – за цінами, в рази нижче ринкових.
  • Детективи вилучають та опрацьовують документи складського обліку військових частин, щоб підтвердити факти зловживань. Це необхідно для встановлення обсягів постачання всіх найменувань продуктів за каталогом.
  • Наразі призначено низку експертиз, триває збір додаткових матеріалів.

Контекст

На початку 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У лютому СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Через створений злочинний механізм сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалася у 119,5 млн грн.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, писала у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністерка економіки Юлія Свириденко.

6 вересня Рустем Умєров став новим міністром оборони України. Він замінив на цій посаді Олексія Резнікова, що керував Міноборони з осені 2021-го. На думку більшості співрозмовників, причина, через яку Зеленський замінив Резнікова – періодичні публічні скандали навколо Міноборони.

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО.

У січні міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що внутрішній аудит Міністерства оборони та оновлена Генеральна інспекція вже виявили за останні чотири місяці порушень на понад 10 млрд грн, які були вчинені раніше.

2 лютого Міноборони та «Державний оператор тилу» презентували роздрібним мережам нову архітектуру закупівель продуктів харчування, яка стартує з 1 квітня. Минулого року уряд вже пропонував великим ритейлерам взяти участь у тендерах Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні