Категорія
Новини
Дата

Спроби підкупу топпосадовців сфери відновлення. НАБУ і САП завершили розслідування щодо нардепів Лабазюка й Одарченка

НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою двох чинних народних депутатів Сергія Лабазюка (група «За майбутнє») та Андрія Одарченка (фракція «Слуга народу») у наданні неправомірної вигоди голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму та віцепремʼєр-міністру з відновлення Олександру Кубракову, повідомляє пресслужба бюро.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дії народних обранців кваліфіковано як «пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» (ч. 4 ст. 369 КК України). Загалом було задокументовано три епізоди злочинної діяльності.
  • Слідчі дії стосовно депутатів проводились за погодженням та за сприяння генерального прокурора. 
  • У САП зазначили, що віцепремʼєр та голова Державного агентства відновлення співпрацювали з НАБУ та САП та сприяли розслідуванню протиправних дій.
  • Водночас розслідування стосовно власника товариства та керівниці одного з держпідприємств, які пропонували очільнику Мінвідновлення неправомірну вигоду у вигляді нерухомості, ще триває. Перевіряється можлива причетність інших осіб.

Контекст

У листопаді депутата від фракції «Слуги народу», члена комітету Ради з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка викрили в пропонуванні голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму хабаря в криптовалюті Bitcoin в еквіваленті $50 000. За даними слідства, в серпні 2023 року нардеп звернувся з проханням сприяти виділенню коштів на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

Іншого нардепа від групи «За майбутнє» Сергія Лабазюка підозрюють у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення. НАБУ і САП спільно з Кубраковим, а також Найємом викрили депутата на пропозиції неправомірної вигоди. Слідчі повідомляють, що нардеп звернувся до топпосадовця Мінвідновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 млрд грн, а за це пообіцяв «винагороду» у розмірі 3–5% від вартості кожного підряду. 

Також НАБУ спільно з Кубраковим викрили власника приватного товариства на пропозиції неправомірної вигоди. Зокрема, у вигляді нерухомості у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5200 кв. м орієнтовною вартістю понад 170 млн грн. 24 листопада ВАКС заарештував інвестора з альтернативою внесення застави у сумі 100 млн грн.

28 листопада ВАКС відправив Лабазюка до СІЗО з можливістю внесення застави у 40,3 млн грн, зрештою її було внесено, і депутата було звільнено з-під варти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні