Категорія
Новини
Дата

США готують військову допомогу Україні на $2 млрд. Пакет включатиме установки Hawk і ракети для ППО Patriot

1 хв читання

Пентагон оголосить у пʼятницю, 9 червня, про довгостроковий пакет озброєнь для України, який включає боєприпаси для ППО, на суму понад $2 млрд, пише Bloomberg із посиланням на офіційних осіб США.

Ключові факти

  • Гроші, які будуть виділені в рамках Ініціативи сприяння безпеці України, підуть на купівлю ракетних установок і ракет Hawk, а також двох типів удосконалених ракет ППО Patriot.
  • Однією з них є Patriot Advanced Capability Missile-3, або Pac-3, що виробляється Lockheed Martin Corp. Інша називається Guidance Enhanced Missile, або GEM-T, вироблена Raytheon Technologies Corp.
  • Майбутнє оголошення про військову допомогу буде зроблено, оскільки військові аналітики кажуть, що очікуваний контрнаступ України починається.
  • Ініціатива USAI ґрунтуватиметься на попередніх зусиллях щодо надання допомоги українській ППО. Програма оплачує контракти з термінами поставки через кілька місяців або навіть років для підтримки довгострокових потреб країни у сфері безпеки, а не для негайного використання на полі бою.
  • США оголосили в листопаді минулого року, що вони поставлятимуть системи Hawk із власних запасів, але вони мають бути відремонтовані коштом USAI.

Контекст

Протиповітряна оборона була головним пріоритетом для України, щоб протистояти недавнім обстрілам крилатими та балістичними ракетами повітряного й наземного базування по містах, а також забезпечувати прикриття від російської авіації під час контрнаступу.

9 травня США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на $1,2 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Пентагону. Допомога спрямована, зокрема, для зміцнення протиповітряної оборони України та забезпечення потреб в артилерійських боєприпасах. 

11 травня у британському Міноборони підтвердили, що Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ. Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Її дальність – понад 250 км, це трохи менше, ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля–земля», або ATACMS, про які Україна давно просила.

Нещодавно президент Джо Байден у розмові з журналістами повідомив, що США продовжують вивчати можливість передачі Україні далекобійних ракет ATACMS. За його словами, це «питання все ще у грі». Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні