Категорія
Новини
Дата

Велика Британія передає Україні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow (Оновлено)

Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ, пише CNN із посиланням на кілька високопосадовців. Згодом у британському Міноборони підтвердили цю інформацію.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Storm Shadow – це крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. 
  • Її дальність – понад 250 км, це трохи менше ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля–земля» або ATACMS, про які Україна давно просила.
  • У Storm Shadow достатньо дальності, щоб завдати удару вглиб території, що захоплена Росією. 
  • Західний чиновник повідомив CNN, що Велика Британія отримала від уряду України запевнення, що ці ракети використовуватимуться тільки на суверенній території України, а не на території Росії. 
  • Ракета «справді змінює правила гри з погляду дальності», заявив CNN високопоставлений військовий представник США, таке знаряддя дає Києву можливості, про які він просив із самого початку війни. 
  • Як повідомляє CNN, зараз максимальна дальність дії зброї, наданої США, для України становить близько 80 км.
  • Оновлено. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив інформацію про передання Україні ракет великої дальності Storm Shadow, пише The Guardian. «Сьогодні я можу підтвердити, що Велика Британія передає Україні ракети Storm Shadow», – сказав міністр у Палаті громад.

Контекст 

Раніше видання The Washington Post писало, що Велика Британія планує передати Україні ракети радіусом дії до 300 км, із посиланням на повідомлення, опубліковане британським Міноборони у матеріалах закупівлі Міжнародного фонду підтримки України. У секретних документах Пентагону і розвідки США йшлося про те, що Велика Британія планує відправити Україні ракети Storm Shadow, а також свій персонал, який допомагатиме в наведенні ракет на цілі.

Це не вперше, коли Велика Британія заходить далі за США в озброєннях, які вона готова надати Україні. Країна була першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши 14 танків Challenger 2, перш ніж США оголосили, що незабаром після цього нададуть танки M-1 Abrams.

Раніше премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак дав зрозуміти, що країна розглядає можливість надсилання зброї великої дальності.

9 травня США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на $1,2 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Пентагону. Нова допомога спрямована, зокрема, для зміцнення протиповітряної оборони України та забезпечення потреб в артилерійських боєприпасах. Загалом із початку великої війни США оголосили про військову допомогу Україні на суму близько $35 млрд. Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні