Боррель запропонував збільшити на €3,5 млрд фонд ЄС, з якого надають військову допомогу Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Боррель запропонував збільшити на €3,5 млрд фонд ЄС, з якого надають військову допомогу Україні

Getty Images

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель запропонував додати €3,5 млрд до Європейського фонду миру (EPF), який використовується для фінансування військової допомоги Україні, пише Reuters із посиланням на джерела в ЄС.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Джерела повідомили, що Боррель звернувся до урядів ЄС із проханням підняти фінансову стелю фонду, який уже виділив близько €4,6 млрд на військову допомогу Україні. «Він щойно зробив пропозицію», – сказав європейський дипломат.
  • Пропозиція Борреля потребує схвалення національних урядів ЄС. У грудні минулого року вони домовилися, що «у разі потреби» таке збільшення може бути виправдане.
  • Війна в Україні призвела до того, що EPF витратив гроші набагато швидше, ніж планувалося. Спочатку він мав бюджет у €5 млрд, розрахований до 2027 року. Ця стеля вже піднімалася один раз, на €2 млрд, у грудні минулого року.
  • Фонд дозволяє країнам ЄС, які постачають Україні зброю та боєприпаси, вимагати відшкодування частини вартості. Країни ЄС роблять свій внесок у фонд залежно від розміру їхньої економіки.
  • Високопосадовець ЄС сказав, що Боррель вирішив попросити про підтримку, оскільки фонд вичерпався, і служба зовнішньої політики ЄС хотіла переконатися, що у EPF достатньо грошей для фінансування військової допомоги іншим країнам, а також Україні.

Контекст

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх дій спільної зовнішньої та безпекової політики, що стосуються військових та оборонних питань, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. 

Зокрема, завдяки Європейському фонду миру ЄС може фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних та міжнародних організацій щодо військових та оборонних питань. Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн.

У грудні минулого року Європейська рада досягла політичної угоди щодо фінансової стійкості Європейського фонду миру, збільшивши його на €2 млрд у 2023 році. До 2027 року зростання становитиме до €5,5 млрд, повідомляє установа. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні