Категорія
Новини
Дата

США надіслали лист до Кабміну, ОП та Координаційної платформи донорів з переліком реформ. Що Україна має виконати для отримання допомоги

Заступник радника Білого дому Майк Пайл направив лист до Координаційної платформи донорів, Офісу президента (ОП) та Кабміну з переліком реформ, які має виконати Україна для отримання військової допомоги, передає «Українська правда». Наявність листа підтвердив Forbes співрозмовник в уряді

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Реформи розподілені у часі. Серед термінових (Україна має виконати протягом трьох місяців) – посилення незалежності Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП), включно з розширенням процесуальних повноважень, збільшення кількості слідчих Національного антикорупційного бюро (НАБУ) щонайменше на 300 осіб, перезапуск Вищої Ради правосуддя та забезпечення незалежності Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК).
  • Також наявний пункт про поновлення декларування для чиновників і відкритий реєстр, який вже фактично виконали. Верховна Рада (ВР) ухвалила відповідний закон 20 вересня. 
  • Серед реформ, які Україна повинна виконати впродовж шести місяців – збільшення кількості суддів у Вищому антикорупційному суді (ВАКС), створення Вищого адмінсуду (ВАСУ), реформа ВАКС, зокрема перевірка на доброчесність чинних суддів. 
  • Пріоритети на один рік: забезпечення проведення нового конкурсу на посаду керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), перезапуск процедур добору та оцінювання суддів, реформа КСУ. 
  • Також передбачені лібералізація тарифів на природний газ й електроенергію, посилення Рахункової палати та Державної аудиторської служби, що має сприяти прозорим процесам під час відбудови. У цьому ж горизонті – реформа Міноборони і наближення до стандартів НАТО. 
  • Пріоритети на півтора року. Реорганізація Бюро економічної безпеки (БЕБ). Потрібно обмежити повноваження Служби безпеки України (СБУ) лише тим, що повʼязано з контррозвідкою, кібербезпекою та боротьбою з тероризмом. Здійснити реформу Міністерства стратегічних галузей і промисловості та Укроборонпрому. Завершити реформу Офісу генпрокурора й провести атестацію співробітників.
  • Запровадити прозорий відбір співробітників до Національної поліції. Реформа митниці та Державної прикордонної служби. Започаткувати генеральні інспекції з питань відбудови.

Контекст

США не єдині, хто вимагає від української влади реформ і замін для надання допомоги. На початку липня Програму розширеного фінансування (EFF) МВФ для України доповнено чотирма маяками: про Бюджетний кодекс, програму кредитування «5-7-9», Державну податкову та митну служби, Оператора ГТС. 

МВФ вніс до меморандуму нові маяки, реалізація яких покликана посилити в найближчій перспективі макроекономічну й фінансову стабільність України, а також додати імпульсу реформам. 

Зокрема, до кінця вересня Україна має відновити статті Бюджетного кодексу про середньострокове бюджетне планування для підготовки бюджету на 2024 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні