Зеленський ветував закон про закритий реєстр декларацій. Тепер Рада голосуватиме ще раз – вже за публічне декларування. У якому форматі воно повернеться /прес-центр Президента України
Категорія
Гроші
Дата

Зеленський ветував закон про закритий реєстр декларацій. Тепер Рада голосуватиме ще раз – вже за публічне декларування. У якому форматі воно повернеться

прес-центр Президента України

Президент Володимир Зеленський повернув Верховній Раді законопроєкт, який передбачав повернення обовʼязкового декларування для чиновників у закритому від громадськості форматі. Наступного тижня нардепи матимуть другу спробу поновити публічний доступ до декларацій. Які варіанти можливі та чи декларуватимуть майно військовослужбовці та декларанти з тимчасово окупованих територій?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Реєстр (декларацій, – Forbes) потрібно відкривати. З цією правкою закон має бути проголосований і бажано швидко», – сказав президент Володимир Зеленський під час свого короткого відеозвернення вранці 12 вересня.

Вето президента щодо закону №9534, який повертав обовʼязкове декларування, але на рік обмежував доступ громадськості до декларацій чиновників, уже надійшло до Верховної Ради (ВР), йдеться у повідомленні у соцмережах Зеленського.

Парламент розгляне законопроєкт з урахуванням зауважень президента вже на початку наступного тижня, кажуть два нардепи з антикорупційного комітету.

Який вигляд матиме оновлений закон та які у нього шанси?

Чому Зеленський ветував закон про закриті декларації та що пропонує натомість

Петиція на сайті президента з вимогою накласти вето на закон №9534, за лічені години набрала необхідні для розгляду 25 000 голосів. Зараз її підтримали майже 84 000 осіб. «Логічно, що президент не хотів брати цей негатив на себе», – каже нардеп з президентської партії на правах анонімності. Він попросив не вкзаувати його імені у цій статті, оскільки не уповноважений офіційно коментувати рішення Зеленського.

Президент пропонує кілька правок до закону. Головна – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) забезпечує відкритий цілодобовий доступ до реєстру. Виняток – декларації не мають подавати такі субʼєкти декларування, як військовослужбовці, особи, які перебувають у полоні чи на тимчасово окупованих територіях, а також члени їхніх сімей, пояснює заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.

Такої позиції притримується й НАЗК. «Лише в окупованих Маріуполі, Бердянську, Генічеську, Мелітополі зареєстровано понад 17 000 декларантів (без врахування членів їхніх сімей)», – зазначається у релізі агентства.

Посадовці, які проходять службу у ЗСУ, можуть не подавати декларації, дані за минулі роки мають бути закриті, вказано у проєкті закону від Зеленського.

Напередодні очільник НАЗК Олександр Новіков попереджав, що це може створити труднощі. «Закриття цієї інформації (в ручному режимі, – Forbes) могло б зайняти від пів року до року роботи не лише у спеціалістів НАЗК, а й в ІТ-департаменту Міноборони», – казав він на початку вересня.

У Верховній Раді впевнені, що це можна зробити значно швидше. «НАЗК не потрібно буде збирати ці дані, держоргани мають передати їм готовий перелік осіб, навпроти прізвищ яких просто потрібно поставити галочки», – запевняє нардеп Юрчишин.

Виключення не стосується членів військово-лікарських комісій і голів територіальних центрів комплектування, які зобовʼязані будуть подавати декларації. 

Коли декларування відновиться

«Впевнена, що закон (щодо публічного доступу до реєстру декларацій, – Forbes) проголосують», – каже голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна. 

З цим погоджується і Юрчишин. «Переконаний що до кінця місяця ми вже матимемо не лише прийнятий, а й підписаний президентом закон», – запевняє він.

Внести «шкідливі правки» до закону також не вдасться, каже Радіна. «Процедура вето вже не передбачає інших змін, – пояснює вона. – Парламент може або погодитися або не погодитися з пропозицією президента».

Щоб подолати вето президента, парламенту потрібно зібрати не менш ніж 300 голосів депутатів, уточнює Юрчишин. Він сумнівається в такій можливості.   

Ще один важливий фактор, який, ймовірно, не дасть парламентарям зволікати з розгляданням закону – відкриття реєстру є одним з зобовʼязань України за домовленостями з Міжнародним валютним фондом. Згідно меморандуму з МВФ, декларування мало б відновитися ще до кінця липня.

Згідно з законом, зараз держпосадовці мають подати декларації одразу за два роки (2021-й та 2022-й). У квітні 2024 року почнеться подача декларацій за 2023-й. Відкрити реєстр НАЗК має у двомісячний термін з моменту вступу закону у силу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні