Президент Володимир Зеленський на зустрічі в Білому домі з президентом Джо Байденом. 21 вересня 2023 року. /Gettyimages
Категорія
Війна
Дата

«Якщо ми не отримаємо цю допомогу, ми програємо». Візит Зеленського до Вашингтону приніс Україні новий пакет військової підтримки

Президент Володимир Зеленський на зустрічі в Білому домі з президентом Джо Байденом. 21 вересня 2023 року. Фото Gettyimages

Цього тижня президент України Володимир Зеленський прибув до США, щоб виступити в ООН, зустрітися з президентом США Джо Байденом і поговорити з американськими політиками. Підсумки офіційного візиту українського президента

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Виступи Зеленського в ООН

У президента Зеленського був насичений виступами й промовами тиждень. Спершу він виступив перед Генеральною асамблеєю ООН, під час промови нагадав, що «злу не можна довіряти». А якщо хтось у цьому ще сумнівається, то він порадив їм запитати про це у колишнього кухаря Путіна, Євгена Пригожина. 

Вплинула на рішення промова Зеленського чи ні, але Генасамблея ООН ухвалила чергову резолюцію про запровадження механізму репарацій від Росії на користь України. У цієї резолюції був один із найнижчих рівнів підтримки серед попередньо схвалених: 94 – «за», 14 – «проти» і 73 – «утрималися».

Під час промови перед Радою Безпеки ООН, де Зеленський наштовхнувся на опір російських представників, український президент вкотре наголосив на необхідності реформувати Радбез, особливо щодо наявності права вето у Росії. 

Річард Ґован, експерт із питань ООН у аналітичному центрі International Crisis Group, у коментарі The Washington Post сказав, що було розумно з боку Зеленського підкреслити необхідність реформування Радбезу, але й трохи «ідеалістично». 

«Цей заклик знайшов відгук у багатьох членів ООН, які вважають, що Рада Безпеки потребує серйозних змін. Але існує чимало перешкод на шляху до реформування Статуту ООН», – пояснив Ґован.

Завдання: переконати республіканців

Втім, ймовірно, головною метою візиту Зеленського до США є зустрічі з американською політичною елітою та президентом країни Джо Байденом. Радикальні члени Республіканської партії, які підтримують колишнього президента США Дональда Трампа, вже певний час висловлюють невдоволення величезною фінансовою підтримкою, яку Вашингтон дає Україні. А наближення чергових президентських виборів у країні лише підігріває риторику про те, що війна в Україні не входить до сфери безпекових інтересів Штатів.

Речник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі назвав українського президента «нашим найкращим посланцем», для того щоб переконати американських законотворців і надалі надавати Україні фінансову і збройну підтримку. Схоже, що такий посланець і потрібен Байдену, адже схвалення додаткових $24 млрд військової і гуманітарної допомоги наштовхнулося на опозицію з боку радикальних республіканців.   

Якщо під час попереднього візиту Зеленського до США його швидко, охоче й без питань запросили виступити перед усім Конгресом (Сенат + Палата представників), то цього разу разу все відбулося тихо і скромно. 

За повідомленням AP, із сенаторами український президент зустрівся за зачиненими дверима в Старій палаті Сенату, де зазвичай Сенат приймає іноземних лідерів, яким хоче продемонструвати повагу. А спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті провів окрему зустріч із Зеленським разом із невеликою групою законотворців обох партій і головами комітетів. 

Цікаво те, що Маккарті майже до останнього не говорив, чи зустрінеться з президентом Зеленським – підтвердження про зустріч він оприлюднив буквально напередодні, 20 вересня. До того Маккарті достатньо гостро висловлювався про свою відданість підтримці України і прийом Зеленського. 

«Зеленського обрали до Конгресу? Він наш президент? Не думаю, що я повинен бути відданий [допомозі України]», – сказав він. Але також Маккарті порушив питання звітності України за вже надану допомогу і додав, що хоче почути план того, як Україна збирається перемагати у війні.

Напередодні також відбувся брифінг для Сенату від міністра оборони США Ллойда Остіна і голови Обʼєднаного комітету начальників штабів Марка Міллі про розвиток подій на полях бою в Україні. Сенатори відмовилися говорити про деталі, які вони дізналися під час закритого брифінгу, але сенатор-демократ Кріс Мерфі сказав про нагальну необхідність забезпечити додаткову підтримку Україні, адже без неї у Києва «одразу настануть проблеми з постачанням». 

Республіканський лідер у Сенаті Мітч Макконнелл серед тих, хто найактивніше виступає за продовження підтримки України, і навіть дорікнув Байдену в тому, що той не надто активний щодо цього питання. «У мене іноді складається таке враження, ніби я говорю про справи України більше, ніж сам президент», – сказав він. 

Втім, ще до офіційних зустрічей Зеленського в четвер стало відомо, що наразі Україна не отримає те, що просить вже деякий час, – далекобійні ракети ATACMS, які б допомогли ЗСУ вражати російські штаби і критично важливі ланцюги поставок.

«ATACMS не знімається з порядку денного. Ми продовжуємо обговорення про цю конкретну систему, але рішення ще не ухвалено», – сказав Кірбі. 

Зустріч з американськими політиками

Зустріч з американськими політиками пройшла краще, ніж очікувалося, принаймні, якщо робити висновки зі слів самих американців.

Сенатор-демократ Річард Блументаль написав у своєму пості в Х (раніше Twitter): «Потужний, глибокий меседж президента Зеленського: ми сильні і єдині – такими маєте бути і ви. Ми вам дуже вдячні. Ви дали гроші – ми зберегли життя». Він також додав, що не може сказати напевне, чи вдалося українському президенту змінити думки тих, хто проти продовження підтримки України. Але політик вважає, що Зеленський зміг «пом’якшити опозицію серед колег, у яких могли бути перестороги». 

Сенатор Кріс Кунс: «Наша національна безпека залежить від успіху України, і радий бачити, що так багато сенаторів обох партій продовжують стояти з Україною».

Сенатор Тодд Янг, представник республіканської партії, в якій переважно і зосереджена ця опозиція, сказав, що президент України чітко дав зрозуміти, що Іран, Китай і Північна Корея «почуватимуть себе сміливішими, якщо ми не допоможемо українцям встояти на їхньому фронті». 

Лідер демократичної більшості у Сенаті Чарльз Шумер після закритої зустрічі із Зеленським підсумував їхню розмову, як він уточнив, «цитатою Зеленського»: «Якщо ми не отримаємо цю допомогу, ми програємо». 

Маккарті, хоч і не вийшов зустрічати Зеленського, висловився достатньо прихильно щодо відповідей президента України: «Вони були прямими і, на мою думку, чесними. Я почув багато позитивних подробиць».

Зустріч із Байденом

«Американський народ рішуче налаштований на те, щоб забезпечити вам підтримку світу, – запевнив Байден Зеленського під час зустрічі в Білому домі. – Це важлива для нас ціль».

Президент Байден сказав про те, що всі американці, як республіканці, так і демократи, розуміють, за що бореться і що захищає Україна. «І тільки Росія стоїть на шляху до миру. Вона могла б закінчити війну сьогодні, а натомість шукає зброю в Ірані і Північній Кореї», – наголосив американський президент.

Підкресливши готовність США і союзників підтримувати Україну доти, доки вона не поверне свої території, Байден оголосив про новий пакет військової допомоги, до якого входитиме ще більше артилерії, боєприпасів, зокрема для танків. Він сказав, що вже наступного тижня перші танки Abrams прибудуть до України.

Президент США запевнив, що вони хочуть посилити повітряний захист України, щоб убезпечити критичну інфраструктуру, особливо перед зимою. Саме тому США нададуть Києву другу систему Hawk. Крім того, він гарантував стабільний потік постачання снарядів для всіх видів систем ППО щомісяця протягом зими.

Байден також запевнив, що Штати готові підтримувати Україну не лише під час війни, а й після неї, допомагаючи з відбудовою і реформами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні