Penny Pritzker, former US secretary of commerce /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Бізнесвумен, громадська діячка і філантропиня зі статками у $3,3 млрд. Хто така Пенні Пріцкер, яку Байден призначив спецпредставницею США з питань економічного відновлення України, та що передбачає ця посада

Getty Images

У четвер, 14 вересня, президент США Джо Байден оголосив про призначення Пенні Пріцкер спецпредставницею США з питань економічного відновлення України. Що відомо про цю посаду та які обовʼязки вона передбачає? Та хто така Пенні Пріцкер й чому її обрали на такий пост? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Допомога США Україні перейшла на новий рівень. Штати підтримують нас не лише фінансово та зброєю у війні з Росією, а й призначають людей, які сприятимуть економічному відновленню нашої держави. 14 вересня стало відомо, що США призначили ексміністерку торгівлі за каденції Барака Обами Пенні Пріцкер спецпредставницею США з питань економічного відновлення України.

Згідно з офіційною заявою Державного департаменту США, спецпредставниця займатиметься наступними напрямами:

  • Співпраця з Кабінетом міністрів України, країнами «Великої сімки», Євросоюзом, міжнародними фінансовими установами, закордонними партнерами та американським приватним сектором заради створення успішної, безпечної європейської демократичної України.
  • Формування пріоритетів для пожертв через Координаційну платформу для донорів України так, щоб вони відповідали потребам України.
  • Обʼєднання міжнародних партнерів для підтримки України.

У заяві також чітко дають зрозуміти Україні, що і від неї самої залежить підтримка США і міжнародної спільноти: «Спецпредставниця тісно співпрацюватиме з урядом України в час, коли він посилює запровадження реформ, які необхідні для забезпечення майбутнього української держави, відкриття ринків експорту, мобілізації прямих іноземних інвестицій і початку економічного відновлення». 

Держдеп зазначає, що призначення спецпредставника демонструє «нашу відданість майбутньому України у Європі та новим економічним і безпековим зобов’язанням, про які було оголошено на Лондонській конференції з відновлення України й у Вільнюсі». Держсекретар США Ентоні Блінкен написав, що Пріцкер допоможе Вашингтону зробити так, що «Україна не лише виживе, а й процвітатиме самостійно». 

Байден зазначив, що Пріцкер займатиметься активізацією міжнародних партнерів, щоб Україна могла закривати нагальні потреби з економічного відновлення. 

New York Times повідомляє, що спецпредставниця планує приїхати в Україну впродовж наступних кількох тижнів, щоб оцінити стан економіки та зустрітися з політичними й бізнесовими лідерами. Це буде не перший візит Пріцкер в Україну. Раніше вона приїздила у Київ як міністерка торгівлі для оголошення надання Україні кредиту в $1 млрд.

Пенні Пріцкер – спецпредставниця США з питань відновлення України. /Getty Images

Пенні Пріцкер – спецпредставниця США з питань відновлення України. Фото Getty Images

Крім того, вона відвідувала село Великі Пріцьки у Київській області, звідки родом її предки, вони були власниками магазину. Пріцкер розповіла, що наприкінці 1800-х її рідні зазнавали царського переслідування, тому емігрували до США. За її словами, вона відчуває звʼязок з Україною.

Підприємиця і філантропиня 

Пенні Пріцкер, 64, родом із чиказької родини, яка відома своєю бізнесовою імперією і давнім впливом у Демократичній партії США. Її брат, Джей Бі Пріцкер, – венчурний капіталіст, який став губернатором штату Іллінойс, його вважають потенційним майбутнім кандидатом у президенти США від Демократичної партії, пише Bloomberg. А їхній батько Дональд – співзасновник готельної компанії Hyatt. 

Пенні є однією з 11 мільярдерів клану Пріцкер і єдина з родини працювала у Білому домі. Згідно з оцінкою Forbes, на 15 вересня 2023 року, власний капітал спецпредставниці США в Україні з питань економічного відновлення становить $3,3 млрд і вона посідає 899-те місце у рейтингу найбагатших людей у світі.

У Пріцкер диплом бакалавра з економіки Гарвардського університету, а ще вона здобула ступінь доктора юриспруденції та магістра ділового адміністрування у Стенфорді.

Вона відіграла одну з ключових ролей у зборі коштів на президентські кампанії Обами у 2008-му, пише The New York Times, та Байдена. У період із червня 2013-го по січень 2017 року була міністеркою торгівлі при адміністрації Обами.

Пріцкер є засновницю і головою PSP Partners, приватної інвестиційної компанії, яка вкладає гроші у нерухомість, хедж-фонди та стартапи. Згідно з профілем Пріцкер на сайті PSP Partners, вона – підприємиця, громадська діячка і філантропиня, у якої понад 30 років досвіду роботи у різних індустріях. 

Протягом своєї карʼєри Пенні Пріцкер була засновницею та співзасновницею різних компаній, серед яких Vi Senior Living (створення й обслуговування громад для заможних пенсіонерів), Parking Spot, Artemis Real Estate Partners і Inspired Capital Partners. Зараз вона входить до ради Microsoft і Icertis, яка займається корпоративним ПЗ, а раніше була членкинею рад Hyatt Hotels Corporation, Wm. Wrigley Jr. Company, Marmon Group і LaSalle Bank Corporation.

Крім того, Пріцкер обіймає посаду голови Harvard Corporation (одна з керівних рад Гарварду і найстаріша корпорація США, яку заснували у 1650-му), ставши першою жінкою на цій посаді. А також входить до Aspen Strategy Group, Aspen Economic Strategy Group і Obama Foundation Board.

Разом із чоловіком, доктором Браяном Тробертом, підприємиця заснувала Pritzker Traubert Foundation, приватну благодійну організацію, яка займається розвитком бізнесового потенціалу родин Чикаго.

«Я переконана, що розвиток надійних бізнесів та інвестування у зростання й інновації – це благородна справа. Щоб успішно і правильно збудувати бізнес, потрібен не тільки капітал і точно не одна людина. Потрібні чудова культура, бачення та команда», – каже Пенні Пріцкер про свій підхід до бізнесу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні