Категорія
Новини
Дата

США планують відправити в Україну додаткову батарею системи ППО Patriot – Bloomberg

2 хв читання

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею системи ППО Patriot, пише Bloomberg із посиланням на людей, ознайомлених із цими планами. Гроші на нову систему можуть взяти з пакета допомоги на $61 млрд.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • США та союзники намагаються задовольнити попит України на додаткові засоби протиповітряної оборони для відбиття зростаючих російських атак, зазначає агентство.
  • США планують надіслати батарею Patriot разом із радарами. Європейські союзники України також розглядають можливість надіслати Києву додаткові системи ППО зі своїх запасів, кажуть співрозмовники видання.
  • Кошти на нову систему Patriot, ймовірно, будуть виділені з пакета допомоги на суму $61 млрд, яку нещодавно схвалив Конгрес і підписав Байден. 

Система ППО Patriot

Батарея – мінімальний за складом тактико-вогневий підрозділ, який може виконувати бойове завдання самостійно. До зенітної батареї входять від чотирьох до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири ракети.

Батарея Patriot складається з радарів та станції управління для виявлення, відстеження і наведення на ворожу зброю, пускової установки ракет і транспортних засобів підтримки. Ракети системи виробляються компанією Lockheed Martin Corp., а радіолокаційні та наземні елементи управління – компанією Raytheon Technologies Corp.

Вартість батареї Patriot залежить від її комплектації. Одна батарея може коштувати близько $1 млрд, одна ракета для системи – близько $4 млн.

Контекст

Цього тижня президент Володимир Зеленський повідомив держсекретареві США Ентоні Блінкену, який перебував з візитом у Києві, що Україні потрібні два комплекси Patriot саме для Харкова.

Раніше Україна звернулася до кількох союзників із проханням надати додаткові батареї Patriot вартістю $1 млрд та інші системи ППО. 

США розглядають відправку Patriot та інших систем ППО в Україну союзниками як «першочергове завдання», заявив цього тижня радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван. «Є низка союзників, які мають можливості, якими вони могли б поділитися, і способи, якими Сполучені Штати могли б допомогти їм задовольнити їхні потреби в протиповітряній обороні», – сказав Салліван.

Минулого місяця Німеччина пообіцяла надіслати в Україну ще одну систему Patriot.

Україна збиває набагато меншу частку російських ракет, ніж це було на початку війни. Українським силам ППО за останній місяць вдавалося збивати лише 30% ракет, запущених росіянами, підрахувала WSJ. За останні пів року ППО України збивала в середньому 46% ракет, а в попереднє півріччя показник ефективності досягав 73%, зазначає видання. Падіння частки збитих цілей відбувається, зокрема, через те, що у ЗСУ закінчуються боєприпаси для систем Patriot, які були найкращим захистом від таких атак.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні