Джо Байден, президент США /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Обладнання для аеродромів, снаряди для артилерії, ППО та HIMARS. Яка зброя є у новому пакеті допомоги США на $1 млрд

Джо Байден Фото Getty Images

Уряд США виділив Україні перший пакет військової допомоги після схвалення Конгресом додаткового фінансування на майже $61 млрд. До нього увійдуть ракети для ППО, HIMARS, боєприпаси та обладнання для аеродромів. Про це йдеться у релізі Пентагону.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Сумарна вартість пакета – $1 млрд. Озброєння поставлятимуть напряму зі складів Пентагону. У відомстві оприлюднили деяку номенклатуру зброї, але традиційно не вказують кількість.
  • ППО стосуються чотири позиції. Ракети RIM-7 – їх зокрема інтегрували до радянських комплексів «Бук» у рамках проєкту FrankenSAM. AIM-9M – це стандартна ракета класу «повітря-повітря» для F-16. Україна переробила їх для запуску із наземних комплексів, писало FT. Stinger – переносні зенітні-ракетні комплекси, які можуть допомогти першою чергою українській піхоті проти ворожих безпілотників, штурмовиків, гелікоптерів. Набої калібру .50 BMG для боротьби з БпЛА.
  • У списку немає даних про постачання далекобійних ракет ATACMS, про які президент Володимир Зеленський домовився з президентом США Джо Байденом напередодні. Але ці ракети можуть бути включені до категорії «додаткові боєприпаси для HIMARS», як це було під час перших постачань ATACMS восени 2023-го.
  • Також список без уточнень містить категорію «аеродромно-допоміжне обладнання», яке може вказувати на допомогу з підготовкою українських аеродромів для приймання літаків F-16.
  • Без уточнень вказано, що Україна отримає високоточні авіаційні боєприпаси. Ймовірно, йдеться про керовані авіабомби JDAM-ER, які Україна вже отримувала та застосовувала з МіГ-29.
  • Снаряди для артилерії: 155-мм – осколково-фугасні, подвійного призначення та вдосконалені, 105-мм боєприпаси, 60-мм мінометні міни.
  • Бронетехніка та транспорт: БМП Bradley, протимінні MRAP, високомобільні машини HMMWV, не уточнені види транспорту для логістичної підтримки, буксирування та перевезення обладнання.
  • Протитанкова зброя: переносні системи Javelin та AT-4, ракети TOW, які зокрема застосовує Bradley.
  • Спорядження для піхоти та інші категорії: стрілецька зброя, протитанкові міни, протипіхотні боєприпаси Claymore, боєприпаси для знешкодження перешкод, прилади нічного бачення, запасні частини, польове обладнання, навчальні боєприпаси, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Контекст:

20 квітня Палата представників Конгресу США після шести місяців зволікань ухвалила фінансування допомоги Україні на $60,8 млрд. 23 квітня це рішення затвердив Сенат, а 24-го – підписав президент США Джо Байден.

Пентагон планує передати допомогу «протягом одного-двох тижнів» після її схвалення, повідомила помічниця голови Пентагону Селеста Валландер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні