Категорія
Новини
Дата

Українські сили ППО збивають менше третини російських ракет проти 73% на початку війни – WSJ

2 хв читання

Україна збиває набагато меншу частку російських ракет, ніж це було на початку війни. Українські сили ППО за останній місяць вдавалося збивати лише 30% ракет, запущених росіянами, пише The Wall Street Journal з посиланням на відкриті дані командування Повітряних сил ЗСУ.

Ключові факти

  • За останні пів року ППО України збивала в середньому 46% ракет, а для попереднього півріччя показник ефективності досягав 73%, зазначає видання.
  • Щодо дронів показник ефективності ППО змінився несуттєво – знизився на 1%, до 82% у середньому за останні пів року.
  • За цей період РФ випустила по Україні 114 балістичних і 46 гіперзвукових ракет «Кинжал» і «Циркон», порівняно з 33 і 27, відповідно, за попередні шість місяців. 
  • Росія також перепрофілювала свої системи ППО для нападу, випустивши 175 ракет із систем С-300 або С-400 лише цього року. 
  • За останні шість місяців Україна збила лише 10% балістичних ракет. Жодної ракети С-300 і С-400 не вдалося перехопити, зазначає видання.
  • Водночас дані свідчать про вищі показники перехоплення крилатих ракет, таких як Х-555. Для збиття цих ракет Україна використовує системи ППО середньої дальності, такі як Nasams.
Українські сили ППО збивають менше третини російських ракет проти 73% на початку війни – WSJ /Фото 1
  • Серед причин падіння частки збитих цілей видання називає збільшення інтенсивності ракетних ударів на 45% за пів року порівняно з попереднім півріччям. Крім того, у ЗСУ закінчуються боєприпаси для систем Patriot, які були найкращим захистом від таких атак, наголошує WSJ.
  • Українським військовим потрібно протриматися близько двох місяців, поки прибудуть боєприпаси і системи захисту, вважає співрозмовник видання у європейській військовій розвідці.

Контекст

Україні необхідне якнайшвидше постачання додаткових систем ППО, зокрема Patriot і SAMP/T для захисту від російського терору, заявив 18 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтервʼю італійському TG1 перед зустріччю глав МЗС країн «Групи семи». «Ще ніколи не було такої активності партнерів щодо надання засобів протиповітряної оборони Україні», – наголошував він.

Надати Україні засоби ППО та боєприпаси до них, найкраще, що можуть зробити союзники, повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель. «Існує понад 20 видів систем ППО і зараз країни Євросоюзу розподіляють, хто саме і що може дати», — відмітив він.

19 квітня стало відомо, що Нідерланди виділять понад €200 млн на нові ініціативи зі швидкого доставлення додаткових засобів протиповітряної оборони й артилерійських боєприпасів для України. Це не єдина держава, яка готова викупити батарею Patriot для передачі Україні, розповів Кулеба в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Натомість в Україні вже розробляються системи протиповітряної оборони та аналог американської високомобільної артилерійської ракетної системи (HIMARS).

США працюють над тим, щоб забезпечити ту протиповітряну оборону, яка потрібна Україні. Незабаром буде видно реальний прогрес у цьому питанні, зазначив на пресбрифінгу 22 квітня заступник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс ОʼБраян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні