Категорія
Новини
Дата

США та Британія почали добровільну евакуацію дипломатів з України. В МЗС України назвали такі дії передчасними

Державний департамент США віддав наказ евакуюватися з України родичам своїх дипломатів, а також надав дозвіл на виїзд частини своїх співробітників. У МЗС України назвали такі рішення передчасними.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Держдеп США 24 січня оприлюднив заяву про наказ щодо евакуації з України родичам своїх дипломатів та про дозвіл на виїзд частини своїх чинних співробітників.
  • Повноцінна робота посольства у Києві продовжиться, а США лишаються відданими підтримці суверенітету й територіальної цілісності України, заразом і через постачання озброєння, сказано у заяві.
  • У списку офіційних рекомендацій для подорожей на сайті Держдепу США Україна переведена на найсуворіший четвертий червоний рівень – громадянам США настійно рекомендується відмовитися від поїздок в Україну «через загрозу російських військових дій і COVID-19».
  • Санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість поїхати, якщо вони бажають, їх виїзд не є обовʼязковим. Обовʼязковий відʼїзд для членів родин вимагає, щоб родини американських дипломатів безальтернативно залишили країну, пояснили у Держдепі.
  • МЗС України назвало передчасним рішення Держдепу США вивозити з Києва родини співробітників та зауважили, що у безпековій ситуації фактично не сталося змін, сказав у коментарі «Європейській правді» речник МЗС Олег Ніколенко. Він закликав також спокійно сприймати те, що американцям рекомендують реєструвати плани своїх подорожей на сайті Держдепу, тому що це поширена міжнародна практика для підтримки зв’язку зі своїми громадянами за кордоном.
  • Велика Британія теж відкликає частину співробітників посольства в Україні та членів їхніх сімей у відповідь на «зростаючу загрозу» з боку Росії, пише ВВС. У МЗС країни наголосили, що посольство Британії в Києві «продовжуватиме виконувати необхідну роботу».
  • ЄС не бачить причин для евакуації сімей дипломатів або співробітників свого представництва з України, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель перед початком засідання Ради ЄС із закордонних справ. Боррель зазначив, що головним питанням зустрічі в Брюсселі буде ситуація на кордоні України.

Контекст

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Щоб завадити вторгненню Росії, США тиждень вели переговори з російськими дипломатами. Зокрема, переговори у Женеві 10 січня, що тривали вісім годин, Росія назвала безрезультатними.

Росія розмістила біля кордонів України додаткові ударні сили для атаки з повітря, написало 11 січня видання New York Times. Бойові та транспортні вертольоти поряд із штурмовиками стануть перевагою Росії, якщо Путін вирішить вторгнутися до України, заявляють співрозмовники видання. Увечері 11 січня Міноборони РФ повідомило про початок військових навчань поблизу кордону України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні