Категорія
Новини
Дата

США попередили турецький бізнес про санкції у разі співпраці з підсанкційними росіянами – WSJ

Міністерство фінансів США направило лист до низки бізнес-асоціацій у Туреччині з попередженням про ризик потрапити під санкції у разі співпраці з росіянами, на яких уже були накладені обмеження, пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У листі від 22 серпня до Американської торгової палати в Туреччині та Турецької асоціації промисловості та бізнесу (TUSIAD) заступник міністра фінансів Уоллі Адеємо заявив, що турецькі компанії ризикують потрапити під санкції США, якщо будуть вести справи з російськими особами, які перебувають під санкціями.
  • Письмові попередження є активізацією зусиль США, спрямованих на те, щоб змусити турецькі інститути дотримуватись міжнародних санкцій, введених проти Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому.
  • «Будь-які фізичні або юридичні особи, які надають матеріальну підтримку особам, включеним до списку США, самі наражаються на ризик санкцій США», – написав Адеємо в листі.
  • Він також додав, що турецькі банки не можуть мати заочних відносин із російськими банками, що перебувають під санкціями, зберігаючи при цьому такі ж звʼязки з американськими банками.
  • «Майте на увазі, що відносини з російськими субʼєктами, які перебувають під санкціями, можуть наразити турецькі фінансові установи і бізнес на санкційний ризик», – написав він.

Контекст

Офіційні особи США вже давно приватно висловлювали стурбованість з приводу того, що Туреччина стала притулком для російських активів, які перебувають під санкціями, після вторгнення Росії в лютому, кажуть джерела. Але в останні дні адміністрація Байдена стала голосніше заявляти про свої вимоги до турецького уряду щодо дотримання санкцій.

Туреччина нарощує торгівлю з Росією, незважаючи на заклики союзників про введення санкцій. Її експорт до Росії знаходиться на найвищому рівні з 2014 року, пише Bloomberg. Санкції у звʼязку з вторгненням Росії до України спровокували відтік транснаціональних корпорацій, але одна країна відкрито хвалиться бумом у торгівлі з Росією – Туреччина.

У серпні міністр транспорту Туреччини Аділь Караісмаілоглу повідомив про зростання торгівлі автомобілями з Росією на 58% за перші чотири місяці року. Це лише один приклад масштабного стрибка турецького експорту до Росії, який, за даними державної служби статистики Туреччини, у першому півріччі досяг восьмирічного максимуму в $2,91 млрд.

Туреччина ігнорує заклики союзників НАТО із США та Європи, які намагалися виступити єдиним фронтом, щоб ізолювати російську економіку за допомогою санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні