Категорія
Новини
Дата

США посилили заходи щодо дотримання цінової стелі на російську нафту

Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США оновило правила щодо дотримання стелі цін на російську нафту, йдеться у пресрелізі. Також до списку санкцій додали танкер Sanar 15 під прапором Росії і чотири компанії з ОАЕ і Гонконгу.

Ключові факти

  • У список санкцій Мінфіну США внесено чотири компанії: Bellatrix Energy Limited і Covart Energy Limited, що базуються в Гонконгу, а також Voliton DMCC і SUN Ship Management Ltd, зареєстровані в ОАЕ. 
  • Перші три компанії, за даними міністерства, різко збільшили частку у торгівлі російською нафтою після введення цінової стелі, остання продавала нафту з Росії за ціною, вищою від стелі.
  • Зазначається, що OFAC продовжує посилювати дотримання цінової стелі на російську нафту, спираючись на попередні дії, спрямовані проти судновласників і суден, причетних до транспортування російської сирої нафти, порушуючи цінову межу.
  • Також OFAC оновило правила щодо здійснення політики обмеження цін на сиру нафту та нафтопродукти російського походження. Сьогоднішні дії відповідають зобовʼязанням, взятим лідерами «Великої сімки» (G7) 6 грудня 2023 року щодо посилення дотримання цінового обмеження на російську нафту. 

Контекст

Члени «Великої сімки» та Австралія ввели заходи щодо обмеження цін на сиру нафту в грудні минулого року, прагнучи скоротити доходи Росії, перекривши доступ до західних послуг, таких як судноплавство і страхування, якщо трейдери не дотримуватимуться ліміту в $60.

Хоча ці заходи на ранньому етапі мали певний успіх, Росія довела, що вміє їм протистояти, створивши, наприклад, свій так званий тіньовий флот із застарілих нафтових танкерів, щоб обійти західні ринки.

Все більше танкерів перевозять російську нафту з підробною фінансовою звітністю або з незахідними страховками. Раніше видання FT писало, що Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Нещодавно агентство Bloomberg повідомило, що понад $11 млрд щорічно «випаровуються» між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців. Щомісячний дохід РФ від експорту нафти зараз більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну, що показує неспроможність заходів щодо стримування агресора.

У листопаді США запровадили санкції проти російських компаній і ліберійських танкерів, що перевозили нафту з Росії. А 1 грудня – проти трьох компаній і трьох нафтових танкерів, які перевозили російську нафту вище цінової межі в $60 за барель. Санкції стосувалися двох компаній з ОАЕ та однієї з Ліберії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні