Майже уся російська нафта продається вище цінової стелі, у G7 обговорюють посилення обмежень /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Майже уся російська нафта продається вище цінової стелі, у G7 обговорюють посилення обмежень

Getty Images

Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема, союзники обговорюють способи посилення ключових санкцій, оскільки Москва обходить обмеження на морське транспортування нафти.
  • Один високопоставлений представник європейського уряду заявив, що «майже жодне» постачання нафти морем у жовтні не було здійснене нижче за ліміт $60 за барель, який «Велика сімка» та її союзники намагалися навʼязати.
  • «Останні дані свідчать про те, що нам доведеться посилити заходи… немає абсолютно ніякого бажання дозволяти Росії продовжувати це робити», – заявив чиновник.
  • Чиновники ЄС останніми днями обговорювали питання посилення обмеження, включаючи варіанти посилення правозастосування або обмеження доступу Росії до ринку нафтових танкерів.
  • Занепокоєння західних чиновників підкріплюється офіційною російською статистикою продажу нафти у жовтні, яка, за словами Москви, показує, що середня отримана ціна перевищила $80 за барель. Стрибок російських цін завдав удару по спробах G7 обмежити потік коштів, що надходять до Кремля для фінансування повномасштабного вторгнення в Україну.
  • Міністерство фінансів США цього місяця запросило інформацію у 30 компаній з управління суднами про 98 суден, які воно підозрює у порушенні ліміту, повідомило джерело.

Контекст

Члени «Великої сімки» та Австралія ввели заходи щодо обмеження цін на сиру нафту в грудні минулого року, прагнучи скоротити доходи Росії, перекривши доступ до західних послуг, таких як судноплавство та страхування, якщо трейдери не дотримуватимуться ліміту в $60.

Хоча ці заходи на ранньому етапі мали певний успіх, Росія довела, що вміє їм протистояти, створивши, наприклад, свій так званий «тіньовий флот» із застарілих нафтових танкерів, щоб обійти західні ринки.

Середня ціна на нафту сорту Urals піднялася вище ліміту в $60 цього літа, оскільки ціни на нафту зросли через скорочення поставок Саудівською Аравією та Москвою, а також ширшим картелем ОПЕК+, але значна частина нафти продовжувала торгуватися нижче за цей рівень.

Члени G7 вже почали посилювати дотримання обмеження. Минулого тижня Велика Британія запровадила санкції щодо Paramount Energy & Commodities DMCC, трейдера з Дубая, заявивши, що він «використовувався Росією для помʼякшення удару санкцій, повʼязаних з нафтою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні