Категорія
Новини
Дата

США ввели санкції проти трьох компаній та танкерів за перевезення російської нафти дорожче цінової стелі

США внесли до санкційного списку дві компанії з ОАЕ і одну з Ліберії, а також танкери, що їм належать, через те, що вони перевозили російську нафту вище цінової стелі у $60, повідомило Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC).

Ключові факти

  • Санкції підтверджують зобовʼязання США та партнерів по коаліції скоротити доходи від нафти, які російський уряд використовує для фінансування війни проти України.
  • «Націлюючись на ці компанії та їх кораблі, ми підтримуємо подвійну мету цінового обмеження: обмежуємо доходи Росії від нафти і одночасно сприяємо стабільності світових енергетичних ринків», – заявив заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо.
  • Судна NS Champion, Victor Bakaev та HS Atlantica перевозили російську нафту сорту Юралс за ціною понад $70 за барель після набрання чинності обмеженням цін на нафту. 
  • Компанія Sterling Shipping Incorporated, що базується в Обʼєднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), є зареєстрованим власником NS Champion. Зареєстрованим власником судна Victor Bakaev є компанія Streymoy Shipping Limited, що теж базується в ОАЕ.
  • Компанія HS Atlantica Limited, що базується в Ліберії, є зареєстрованим власником судна HS Atlantica.
  • Внаслідок санкцій все майно та інтереси у власності вказаних компаній, які перебувають у США чи у володінні чи під контролем громадян США, заблоковані. Крім того, блокуються також будь-які організації, 50 або більше відсотків яких прямо чи опосередковано належать підсанкційним компаніями.

Контекст

Члени «Великої сімки» та Австралія ввели заходи щодо обмеження цін на сиру нафту в грудні минулого року, прагнучи скоротити доходи Росії, перекривши доступ до західних послуг, таких як судноплавство та страхування, якщо трейдери не дотримуватимуться ліміту в $60.

Хоча ці заходи на ранньому етапі мали певний успіх, Росія довела, що вміє їм протистояти, створивши, наприклад, свій так званий «тіньовий флот» із застарілих нафтових танкерів, щоб обійти західні ринки.

Все більше танкерів перевозять російську нафту з підробною фінансовою звітністю або з незахідними страховками. Раніше видання FT писало, що Росія майже повністю оминає встановлений ціновий ліміт на продаж нафти у $60 за барель, що змушує країни «Великої сімки» шукати шляхи посилення однієї зі своїх ключових економічних санкцій проти Москви.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні