Категорія
Новини
Дата

Росія здійснює понад 10 кібератак на Україну за день. Від початку вторгнення їх було 4500 – СБУ

Україна бореться зі збільшенням числа кібератак, причому Росія здійснює щонайменше 10 атак на день, повідомив The Independent голова Служби безпеки України Василь Малюк. За його словами, після вторгнення було зафіксовано понад 4500 кібератак.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Наразі Росія здійснює в середньому понад 10 кібератак на день… Їхні цілі різні: державні ресурси, обʼєкти критичної інфраструктури тощо. Але ми успішно протистоїмо противнику і в кіберпросторі», – сказав він.
  • За словами голови СБУ, у 2020 році відомство зафіксувало 800 кібератак, у 2021 році – близько 2000, а після вторгнення – понад 4500. Він додав, що йдеться про різні типи атак, іноді масові.
  • Малюк також повідомив, що СБУ порушила понад 64 000 кримінальних справ щодо російських сил, майже половина з яких – справи про воєнні злочини
  • «Ми порушили понад 64 000 кримінальних справ, повʼязаних з російською військовою агресією проти України. Понад 24 600 із них засновані на порушеннях законів та звичаїв війни», — підкреслив він.
  • Малюк зазначив, що СБУ розкрила чи затримала 360 ворожих агентів із початку вторгнення у лютому минулого року.

Ключові факти

Російські хакери проникли в українські військові, енергетичні й інші критичні комп’ютерні мережі, сповістило за тиждень до початку війни видання The Washington Post, посилаючись на дані американської розвідки. Західні експерти з кібербезпеки прогнозували, що у разі початку воєнних дій Україна зазнає руйнівних кібератак.

На початку листопада 2022 року уряд Німеччини виділив €1 млрд зі свого бюджету на 2023 рік для підтримки України. Ці гроші будуть спрямовані на захист від російських кібератак та збирання доказів воєнних злочинів.

Україна документує російські хакерські атаки в межах плану судового переслідування Москви в міжнародному суді, повідомляв Жора у жовтні.

За дев’ять місяців повномасштабної війни російські хакери не досягли стратегічних цілей, повідомив заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора під час конференції Forbes Tech. 

27 грудня начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк повідомив, що у 2022 році Служба безпеки нейтралізувала сотні російських кібератак і кіберінцидентів на об’єкти енергетики України, з яких майже 30 могли стати надкритичними. За словами Вітюка, з жовтня системні кібератаки РФ відбуваються на енергетичну інфраструктуру України. Раніше ворог також атакував електронні системи енергооб’єктів, хоч і не так масово.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні