Категорія
Новини
Дата

США розширили санкції за підтримку російського ВПК. У списку компанії та фізособи з Росії та інших країн

Мінфін США оголосив черговий пакет санкцій проти російських бізнесменів, посадовців і компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії. Загалом у списку – майже сотня фізосіб та підприємств з РФ та близько 150 з інших країн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під персональні санкції потрапили президент АТ «Трансмашхолдинг» Андрій Бокарєв, засновник АТ «Уральська гірничо-металургійна компанія» Іскандар Махмудов та його син Джахангір, засновник Російської мідної компанії Ігор Алтушкін, заступник міністра оборони Олексій Криворучко, головний конструктор авіаційного двигунобудівного науково-технічного комплексу «Союз» й член ради директорів Балашихинського літейно-механічного заводу Мкртич Окроян.
  • До списку санкцій потрапили «Росавтодор», «АвтоВАЗ», «Москвич», «Трансмашхолдинг», НВО «Сатурн», автовиробник «Соллерс», банк «Ак Барс», інвестиційна компанія A1, що входить до складу «Альфа-Груп» Михайла Фрідмана та партнерів.
  • Також США запровадили обмеження проти 150 закордонних компаній та фізосіб за допомогу в обході антиросійських санкцій.
  • До списку потрапили, зокрема, дві фінські компанії Luminor та Siberica, а також їхні французькі та естонські представники. Обмеження проти них запроваджені за постачання до Росії електроніки подвійного призначення, включаючи камери для безпілотників, високопродуктивні оптичні фільтри та літієві батареї.
  • Також до переліку потрапили турецькі компанії: Margiana Insaat Dis Ticaret та Demirci Bilisim Ticaret Sanayi – за постачання товарів подвійного призначення російським компаніям; Denkar Ship Construction – за надання послуг з ремонту суден, які, за версією США, повʼязані з російським міноборони; суднобудівна агенція ID Ship Agency та її власник Ілкер Догруйол; CTL Limited, яка є посередником, що постачає електронні компоненти американського та європейського походження компаніям у РФ.

Контекст

Євросоюз запровадив уже 11 пакетів санкцій проти Росії, сотні санкційних обмежень ввели й США з низкою інших партнерів. Та заборонені товари продовжують потрапляти в Росію, свідчать дані міжнародної торгівлі, які дослідив Forbes. 

Високотехнологічні й не лише товари Росія завозить через треті країни, кажуть опитані Forbes незалежні аналітики з країн Європи та Азії та представники міжнародної робочої групи Єрмака – Макфола щодо санкцій проти Росії. 

Статистика експорту у РФ, яку проаналізував Forbes, свідчить, що у 2022-му найбільше торговельні потоки туди наростили Туреччина, Казахстан, Вірменія, Узбекистан і Киргизстан. Паралельно з цим відбулося значне зростання експорту до цих країн із західних держав. 

Найбільшим торговельним партнером РФ є Китай, який у 2022 році наростив експорт до Росії на $8,5 млрд порівняно з 2021-м, свідчать дані UN Comtrade. Та у відсотковому вираженні це не найбільше зростання. Тут перші пʼять місць займають Туреччина, Вірменія та країни Середньої Азії. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні