Категорія
Новини
Дата

США та ЄС посилили тиск на Raiffeisen через звʼязки з Росією – Reuters

2 хв читання

Тиск на групу Raiffeisen Bank International з метою ослаблення звʼязків з Росією посилюється як з боку Вашингтона, так і з боку ЄЦБ, повідомили Reuters три джерела, поінформовані про процес.

США продовжують глобальну кампанію з ізоляції Росії шляхом посилення санкцій проти банківської сфери та обмеження доступу до західних товарів більш ніж через два роки після вторгнення в Україну.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Агентство Reuters поспілкувалося з більш ніж десятком осіб, включаючи високопосадовців, які брали участь у переговорах з регулюючими органами США, Австрії та Європи, а також із джерелами, які безпосередньо знайомі зі стратегією банку.
  • Коментарі свідчать про, що Raiffeisen, як і раніше, перебуває під безпосереднім міжнародним тиском щодо виходу з Росії, незважаючи на припинення угоди з купівлі частки в австрійській будівельній компанії Strabag.
  • Джерела також також повідомили, що Raiffeisen не прислухався до попереджень європейських регулюючих органів, що надійшли більше року тому, що він веде ризиковану гру з Вашингтоном щодо свого бізнесу в Росії.
  • Погрозу Вашингтона покарати Raiffeisen не було відкликано, і він продовжує уважно стежити за банком, його відносинами з Росією та будь-якими потенційними порушеннями санкцій, повідомили два джерела.
  • Представник Raiffeisen повідомив, що обмін думками з Міністерством фінансів США щодо Росії був «загалом дружнім» і що банк постійно скорочує свою присутність у цій країні.
  • «Raiffeisen і Австрія грають з вогнем», – заявила австрійський депутат Ніна Томаселлі. – Подобається нам це чи ні, але Америка тримає руку на пульсі».
  • Водночас чиновники ЄЦБ відвідали засідання наглядової ради банку в червні, щоб закликати кредитора діяти швидко, і регулятор зажадав від Raiffeisen найближчими тижнями описати, які кроки він зробить, сказало джерело.
  • Високопоставлений міжнародний регулятор заявив, що скасована угода Strabag загострила відносини з наглядовими органами ЄЦБ, і вони вважають Raiffeisen нечесним. Регулятори також стурбовані тим, що вони знають надто мало про російські операції Raiffeisen.

Контекст

Райффайзен – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії. Австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) оголосила про намір піти з РФ після початку війни в Україні, проте процес досі відкладався.

Через присутність на ринку країни-агресорки RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні ЄЦБ вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. Наразі RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), що відповідає за дотримання санкцій Міністерства фінансів США, розпочало розслідування діяльності Raiffeisen у Росії на початку 2023 року.

Також група Raiffeisen Bank International була попереджена Міністерством фінансів США в письмовій формі, що її доступ до фінансової системи США може бути обмежений через роботу в РФ та угоду, повʼязану з бізнесменом Олегом Дерипаскою. Хоча угода, повʼязана з Дерипаскою, була скасована Raiffeisen через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що побоювання Міністерства фінансів США щодо бізнесу австрійського банку в Росії зберігаються.

RBI «радикально активізує» процес виходу з Росії в третьому кварталі цього року. Група працює над продажем Райффайзенбанку, повідомив голова групи Йоханн Штробль напочатку травня. Новий план щодо виходу RBI з Росії за термінами був розроблений відповідно до вимог ЄЦБ, наголосив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд