Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen через тиск США відмовився від угоди, повʼязаної із Дерипаскою

1 хв читання

Австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) відмовилася від заявки на покупку частки в будівельній фірмі Strabag у розмірі €1,5 млрд, повʼязаної з російським бізнесменом Олегом Дерипаскою, після тиску з боку Вашингтона з вимогою відмовитися від угоди, пише Reuters.

Ключові факти

  • Провал угоди свідчить про нову невдачу для найбільшого західного банку Росії, який вже критикується за свої звʼязки з Москвою.
  • Ця заява слідувала за тижнями тиску на банк у звʼязку з його планом купити частку в будівельній групі Strabag, повʼязаній з Олегом Дерипаскою, з метою розблокувати банківські кошти, які зараз заморожені в Росії.
  • «Під час недавніх переговорів з відповідними органами RBI не зміг отримати необхідні умови для продовження запропонованої угоди», — заявив банк.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не може позбутися звʼязків з цією країною через Дерипаску, якому належить 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяють європейські санкції – його пакет було заморожено ще 2022 року.

У грудні 2023 року RBI повідомила, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в Strabag. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.

Райффайзен Банк хотів передати материнському RBI отримані акції у вигляді дивідендів в натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Угода піддалася критиці з боку Міністерства фінансів США, оскільки Дерипаска перебуває під санкціями, що загострює напруженість у відносинах між Вашингтоном та RBI, який вже перебуває під пильною увагою американського агентства щодо забезпечення дотримання санкцій OFAC.

Австрійська влада закликала RBI відмовитися від угоди, побоюючись негативної реакції з боку США, повідомили Reuters джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні