Категорія
Новини
Дата

США випередили Китай, ставши головним торговельним партнером Німеччини

Сполучені Штати обігнали Китай і стали найважливішим торговим партнером Німеччини в першому кварталі цього року, згідно з розрахунками Reuters, заснованими на офіційних даних німецького статистичного управління.

Ключові факти

  • Торгівля Німеччини зі США (експорт та імпорт разом узяті) з січня по березень склала €63 млрд, тоді як цей показник для Китаю становив трохи менше €60 млрд, свідчать дані.
  • У 2023 році Китай став головним торговим партнером Німеччини восьмий рік поспіль, обсяги якого досягли €253 млрд, хоча це лише на кілька сотень мільйонів більше, ніж у США.
  • «Німецький експорт у США тепер ще більше збільшився завдяки стійкій економіці там, у той час як експорт до Китаю та імпорту з Китаю впали», – сказав економіст Commerzbank Вінсент Стамер, пояснюючи зсув у першому кварталі.
  • Структурні причини є також важливим чинником, сказав він.
  • Зазначається, що Китай все частіше сам виробляє складніші товари, які раніше імпортував з Німеччини.
  • Крім того, німецькі компанії все частіше виготовляють продукцію на місцевому рівні, а не експортують товари з Німеччини до Китаю.
  • Імпорт товарів Німеччини з Китаю у першому кварталі впав майже на 12% у річному обчисленні, а експорт товарів до Китаю впав трохи більш ніж на 1%, повідомив Юрген Маттес із німецького економічного інституту IW.
  • Зараз на США припадає близько 10% експорту німецьких товарів. Частка Китаю впала до менш ніж 6%.

Контекст

Німеччина заявила, що хоче зменшити свій вплив на Китай, посилаючись на політичні розбіжності.

Торік США випередили Китай у гонці за звання першої економіки світу: за 2023 рік американський ВВП зріс на 6,3% у номінальному вираженні, китайський – на 4,6%. На початку минулого року багато хто вважав, що економіка США впаде у рецесію. З іншого боку, очікувалося стрімке відновлення Китаю, оскільки він знову повністю відкрив свою економіку для торгівлі після суворих карантинів для боротьби з поширенням Covid-19.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні