Категорія
Новини
Дата

США внесли до чорного списку пʼять китайських компаній через ймовірну співпрацю з російською армією — Financial Times

Міністерство торгівлі США внесло до чорного списку пʼять китайських компаній через підозри у співпраці з російськими збройними силами й оборонними компаніями до і після початку російського вторгнення в Україну. Про це пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У списку опинилися компанії Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronic та World Jetta (HK) Logistics.
  • Для юридичних осіб, що потрапили до списку, запроваджують обмеження на придбання американських товарів, а також товарів, вироблених за кордоном з американською участю або за американськими технологіями.
  • «Такий захід надсилає чіткий сигнал фізичним та юридичним особам у всьому світі про те, що якщо вони хочуть підтримати Росію, США їх зупинять», — повідомив заступник міністра торгівлі США Алан Естевес.
  • Водночас посольство Китаю в США заявило, що влада КНР не надає РФ військову допомогу і відіграє конструктивну роль у просуванні мирних переговорів. «Китай і Росія підтримують нормальне енергетичне та торговельне співробітництво, і законні інтереси китайських компаній не повинні бути пошкодженні», – сказав виданню представник посольства.

Контекст

Китай прагне поповнити свої стратегічні запаси нафти дешевою російською сировиною. Це означає, що Пекін зміцнює свої енергетичні зв’язки з Росією, тоді як Європа працює над запровадженням ембарго, писав Bloomberg.

Китай, який є найбільшим споживачем нафти у світі, купує 10,5 млн барелів на день (11% світового щоденного видобутку). З них 1,6 млн барелів – із Росії. РФ забезпечувала 15% імпорту Китаю, половина з якого поставляли через Східно-Сибірський нафтопровід, решта – танкерами з портів у Чорному, Балтійському та далекосхідних морях.

Китай може скористатися ситуацією і збільшити імпорт до 12 млн барелів на день, писав раніше Forbes.

Водночас у травні Китай обмежив польоти російських літаків Boeing через санкції. Авіакомпаніям розіслали документ про заборону польотів таких лайнерів через КНР. Проте пізніше влада уточнила, що транзитні рейси все ж таки будуть здійснюватися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні